Начало >Добруджа >Криминални

Разследван за грабеж остава с мярка за неотклонение „задържане под стража“

19.10.2017 г. 09:52:48 ч.
/
Разследван за грабеж остава с мярка за неотклонение „задържане под стража“
Окръжен съд - Добрич остави без уважение молбата на 18-годишния Стивън Ст. от село Росица, община Генерал Тошево за изменение на наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека. Младежът е разследван за грабеж на възрастен мъж от същото село. Срещу него е предявено обвинение за това, че на 12 август т.г., около 1.00 - 01.30 часа е влязъл в дома на 79-годишния потърпевш и отнел движими вещи с намерението противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила. Върху главата и тялото на възрастния мъж са били нанесени множество удари с юмруци и тояга, в резултат на което той е получил няколко средни и леки телесни повреди. Пострадалият е бил намерен окървавен и в безпомощно състояние в дома си. Мъжът незабавно е бил настанен за лечение в добричката болница с четири счупени ребра, счупена скула и други наранявания. Разследването е установило, че нападателят е отнел от потърпевшия една кутия цигари и е направил опит да му вземе сумата от 15 лева.
Първоначалната мярка за неотклонение спрямо 18-годишния беше взета на 15 август, като в момента той се намира в отделението за следствени при затвора във Варна. Адвокатът на задържания поиска той да бъде освободен срещу „парична гаранция“ или „подписка“, за да може да се грижи за болната си майка. Защитникът заяви, че с поведението си досега младежът е доказал, че съдейства на разследващите органи, разбира извършеното от него и съжалява. Представителят на прокуратурата настоя обвиняемият да остане с най-тежката мярка за процесуална принуда.
След преценка на данните по досъдебно производство и позициите на страните, Окръжният съд отхвърли молбата на задържания за изменение на наложената му мярка в по-лека. Съдът намери, че не е отпаднала опасността младежът да се укрие или да извърши друго престъпление. Този извод се подкрепя от факта, че срещу него е повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода. Съдът прие, че изложеното от защитата твърдение за влошено здравословно състояние на майката на задържания в случая е с по-малка тежест от факта, че той е привлечен под отговорност за деяние с висока степен на обществена опасност, което засяга здравето на уязвими възрастови групи. Не на последно място съдът взе предвид и обремененото съдебно минало на задържания, който в момента изтърпява наказание „пробация“ за извършена от него като непълнолетен кражба.
Постановеният от Окръжен съд - Добрич съдебен акт подлежи на обжалване пред горната съдебна инстанция в 3-дневен срок.
Източник:ИА ДОБРУДЖА

Коментирайте
Подобни новини
Млада жена е задържана за шофиране след употреба  на амфетамин и метамфетамин
Млада жена е задържана за шофиране след употреба на амфетамин и метамфетамин
Задържаха мъж за притежание на канабис и амфетамин
Задържаха мъж за притежание на канабис и амфетамин
Катастрофа между лека кола и мотоциклет по околовръстния път на Добрич
Катастрофа между лека кола и мотоциклет по околовръстния път на Добрич
Мотоциклетист е пострадал при катастрофа в Добрич
Мотоциклетист е пострадал при катастрофа в Добрич



Яндекс.Метрика