РБ „Дора Габе” търси финансиране за нови книги

14.05.2016 г. 14:49:04 ч.
/
РБ „Дора Габе” търси финансиране за нови книги
 „Библиотеката – място за всеки“ – това бе акцентът  на Националната библиотечна седмица, която се проведе от  9 до 13  май . Събитието, което  се осъществи  в сътрудничество с Фондация „Глобални библиотеки – България” и с подкрепата  на Фондация „Америка за България“, бе  поводът за разговора с  Невяна Христова, директор на Регионална библиотека „Дора Габе” в  Добрич.
 

- Г-жо Христова, каква е  целта на кампанията „Библиотеката – място за всеки“?
Основната цел на кампанията  e да привлече вниманието на обществото към библиотечните пространства  като съвременни центрове на информация, като пространство за общуване, творчество и иновации. Библиотеките се стремят да бъдат такива центрове. Известно ни е, че читателите могат да намерят информация навсякъде. Но ние искаме да предоставим тази информация и на хората , които нямат достъп  до достатъчно техника, компютри. Знаем, че има и такива. 
- Как библиотеката  в Добрич отговаря на динамиката на съвременния живот?
Библиотеката има информационен център, който непрекъснато обновява информацията за  читателите . Така ние достигаме  по-бързо до хората. Нашият абонамент  като цена е най-ниският в цялата страна, но въпреки това провеждаме инициативи и за безплатен абонамент. Такава инициатива тече и в рамките на Националната библиотечна седмица. Има интерес към тях. В такива дни имаме запитвания от училищата. В библиотеката идват  цели класове.
- Променя  ли се броят на ползвателите на библиотечните  услуги?
Най-много читатели се записват в библиотеката  в началото на годината. Тогава регистрирането е  масово, намалява в края на годината. Броят на читателите варира около 4 000. По-голямата част от тях са жени и ученици. Най-многобройна е групата на жените  до 40- годишна възраст. Имаме и много възрастни читатели, които ползват предимно читалнята на библиотеката.Разполагаме с около 100 заглавия на периодични  издания.  Абонаментът е съобразен с интереса и потребностите на посетителите.
Няма динамика в броя на читателите, защото населението на самия град намалява. Тази тенденция не е само местна. В разговор с колеги стигаме до същите изводи, тъй като градовете се обезлюдяват. Подобно  мнение споделят и работещите в читалищните библиотеки. Ние получаваме дарения от книги и  една част от тях вливаме във фондовете на библиотеката, друга част преразпределяме в читалищните библиотеки.
Фактите говорят, че посетителите и там намаляват.Няма кой да чете. От друга страна ме удовлетворява фактът, че има деца, които посетили веднъж библиотеката, във времето водят  и родителите си. Нещо, което и радва, и натъжава.
- С колко тома библиотечни единици разполага РБ ”Дора Габе”?
 Библиотеката разполага с 396 000 тома библиотечни единици. Това, което е в тази сграда, е само  част от фонда. Имаме фондохранилище на улица „Поп Богомил”, в което се съхранява огромно количество литература от 1950 г. до 1974 година.
- Младите хора и библиотеката. Мотивира ли се любов към книгата в семейството, в училище?
През последните години в библиотеката се наблюдават цели семейства, които идват да ползват библиотечни документи. Приятно е да видиш майка, баща и деца . Възпитанието  е  и в училище, но обяснението за ползване на библиотечни документи става тук - в библиотеката.  За да могат да се ползват, документите в библиотеката трябва да бъдат подредени. Тук се обяснява на читателите как да намерят търсената от тях книга.
- Към какъв вид литература се насочват  учениците?
Учениците предпочитат  художествена литература, свързана с техните интереси. Много от тях търсят  фентъзи, магически сюжети. Търсят и задължителна  учебна  литература, както  и нашумели български автори,  но те са сравнително по-малко.  Младите хора предпочитат електронните книги. За  нас е важно да възпитаме любов към книгата у читателите, които са в училищна възраст.
- Какви са вкусовете на възрастните читатели?
Възрастните ни читатели са между 40 и 60 години. Те имат свои изградени навици на четене, определени теми, които следят.  Някои търсят книги за здравословно хранене, други - езотерична литература. Трети препрочитат това, което са чели като млади, преоткриват автори. Много от читателите се доверяват и на колегите в библиотеката. Искат  мнение и се оказва, че  в много от случаите препоръчаната литература е интересна за тях.
- Ще изяде ли мишката книжката?
Не , не мисля, че мишката ще изяде книжката.  Вероятно преди  много години,  когато е  била открита печатарската технология, и тогава   преписвачите на книги са имали подобни страхове...  Още повече,  че днес има толкова много издателства и въпреки това  издаването на книги продължава. Електронните книги дават съвсем различно усещане, много различно от това да държиш книгата в ръка.
- Какви проблеми съпътстват работния Ви делник?
Библиотеката  няма собствена сграда, което провокира проблеми. Фондът е разпределен в различни сгради. Много от книгите са подредени в коридорите поради липса на  достатъчно помещения. Той непрекъснато се обогатява . Няма къде да бъде съхраняван и подреден. Липсват стелажи.   Проблем е, че при наводнения книгите се унищожават и трябва да бъдат отчислявани. Срещаме трудности  и с доставката на  новите заглавия. Библиотека ни не е депозитна  и трябва да се заделя ресурс за закупуване на  ново количество литература. Нямаме възможност да  купуваме редовно книги. Разчитаме на Министерството на културата, което обявява конкурс за покупка на библиотечни документи. Миналата година получихме  около 1 600 лева. Усилията ни са насочени и към абонамент за  периодични издания,  защото с това привличаме читатели.  Помещенията, зимата,  отоплението, което е скъпо, ни ограничават в покупката на нови библиотечни документи. В последно време навлязоха и електронните ресурси. Много от читателите ни търсят такива. Нямаме възможност да купуваме, разчитаме на дарения.  Купуват се и филми, предимно за деца. Правим покупки на по-атрактивни детски книжки,  които не всяко семейство може да си позволи да купи. Притежаваме скъпи  детски издания, някои от тях  с 3Д очила, които са красиви и атрактивни. 
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика