Начало >Добруджа >Общество

Рождението на Йовков по стар(9.11) и нов(21.11) стил е разделено между Жеравна и Добрич (ВИДЕО)

09.11.2018 г. 16:20:45 ч.
/
Рождението на Йовков по стар(9.11) и нов(21.11) стил е разделено между Жеравна и Добрич (ВИДЕО)
Първото градско училище, което носи името на Йордан Йовков – ОУ „Йордан Йовков” Варна -  днес отбеляза своя патронен празник в едноименния Дом-паметник в Добрич. Денят 9 ноември е рожден  ден на писателя по стар стил.  Оказва се, за учениците от Варна това е традиция, която се спазва от години, разказва д-р Кремена Митева, гл. уредник  там. Като част от програмата си, децата са инсценирали доста от разказите на „певеца на Добруджа”- „По жицата”, „Албена”, „Серафим”, „Шибил”, „Индже” и то със завидна подготовка и разбиране, възхищава се специалистът. Кремена Митева е доволна от факта, че Дом-паметникът си партнира точно с това учебно заведение, което носи името на Йовков от 1939 г., когато е било създадено и до ден днешен не е сменило своето име.
Нямо човек, който да знае всичко за Йовков, казва д- Митева, но пък тези деца искат да научат много за своя патрон и това е видно от знанията, които показват. Със специални грамоти днес са били отличени две момичета от 7 клас – Гергана Колева и Ралица Червенкова, написали красиво стихотворение, посветено на Йовков.
Целият ноември минава под знака на тържествата, посветени на писателя, разказва гл. уредник. Интересна традиция, наложена от началото на 60-те години, прави днешната дата важна за област Сливен и Жеравна, родното място на Йовков, а датата по нов стил – 21 ноември се чества в Добруджа. Затова именно на 21 ноември тогава нашият град ще е домакин на тържествата, свързани с 138-та годишнина от  рождението на писателя. Ще бъде представено последното изследване, свързано с творческото дело на Йовков - книгата на Рада Въртунинска – „Усмивката в творчеството на Йордан Йовков”. Добричкото училище „Йордан Йовков” ще почете своя патрон на 21 ноември, като първото нещо, което ще се случи тогава е полагана не цветя пред паметника на Йовков.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Стефан Калев
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за неделя, 18 август
Прогноза за неделя, 18 август
Две водни аварии днес в община Добричка
Две водни аварии днес в община Добричка
Комуникацията на живо – голямото предимство на настолните игри (ВИДЕО)
Комуникацията на живо – голямото предимство на настолните игри (ВИДЕО)
Част от улица „Кирил и Методий“ ще бъде затворена за движение на 19 август
Част от улица „Кирил и Методий“ ще бъде затворена за движение на 19 августЯндекс.Метрика