Росица Йорданова: Скочихме в движение на влака, но се стараем да го водим съвестно

08.02.2016 г. 10:28:07 ч.
/
Росица Йорданова: Скочихме в движение на влака, но се стараем да го водим съвестно
Росица Йорданова е магистър по право, завършила е юридическия факултет към МЕИ – Варна.
От април 2007 година до назначението си в община Добрич през ноември 2015 г. е юрисконсулт в „Тедива”. 5 години е работила в Агенцията за държавни вземания. От юни 2009 година е управител на „Бизнес доверие” ООД, а от октомври 2011 и на „Доверие финанс”.
Росица Йорданов е семейна, с двама сина.
От 19 ноември 2015 година е назначена за заместник-кмет с ресор „Икономическо развитие и европейски фондове” в община град Добрич.

 
- Започнахте трети месец, откакто бяхте назначена за заместник-кмет. Започнахте ли да свиквате? Как Ви се вижда работата?
Да си призная, тази работа все още е нетипична за мен. Въпреки че имам сериозен професионален опит, ми липсва точно този стаж. Кмет и заместник-кмет не са професии, а длъжности, но след като съм поела този ангажимент ще се отнеса с изключителна отговорност към задачата, която съм поела не само пред кмета и колегите си в екипа, но и пред цялото общество в Добрич.
Скочихме в движение на влака и скоростно се заехме с належащите ангажименти, стараем се да бъдем добър екип и да си вършим съвестно работата.
- Не спестихте комплименти в началото и признахте, че сте заварили добър екип в общината, което можем да разчетем като приемственост в работата. Поддържате ли все още мнението си?
Да, така е. В началото го казах на прима виста, едва след няколко разговора с всеки един от тях. Но сега вече мога да го кажа съвсем отговорно, че това са хора професионалисти, хора с рутина, които познават нормативната база, запознати са в дълбочина с насоките, методологията на отделните програми и това ме кара да бъда спокойна и щастлива, че имам такъв екип зад мен. 
- Това, че не сте икономист, пречи ли Ви по някакъв начин в работата?
Определено не се чувствам в свои води, защото, както знаете, съм юрист. Но пък имам екип, който ми помага и смятам, че ще се получат нещата.
- В понеделник на кметската оперативка сте представили интересни идеи за традиционния мартенски базар. Решено ли е вече по какъв регламент ще се проведе базарът?
Буквално минути преди да дойда в студиото на радио „Добруджа” разгледахме детайлно регламента и смея да кажа, че през тази година базарът ще бъде организиран много добре. Бих искала да кажа на нашите съграждани, че жребият за местата ще бъде една отворена, открита и справедлива процедура и няма да има никакво съмнение за разпределението им. Всеки, който желае да продава мартеници, трябва да подаде заявление, в което да упомене желания брой места, които иска да ползва и в коя секция желае да продава.
Това, което последно решихме, е участниците в базара да бъдат физически или юридически лица с адрес в област Добрич, т.е. желанието ни е да бъдат наши производители, наши търговци.
- A къде предвиждате да бъде мартенският базар, само в центъра ли?
На няколко места – площад „Свобода”, по централната улица – бул. „25-ти спетември”, в кв. „Христо Ботев” и на площад „Стария орех”. За всички тези места ще бъде проведен жребий. Вече има готова схема, одобрена от главния архитект, всяко място ще бъде с площ от 1,5 кв.м. 
- За първи път замисляте и Великденски базар?
Така е. Това беше желанието на кмета. Около Великден се събират множество празници – Лазаровден, Цветница, 1 май. Идеята ни е да се създаде празнично настроение, гражданите да се заредят с добро настроение. Но засега ще запазя подробностите в тайна, нека да бъде изненада за добричлии.   
- Започвате да работите по проект „Активни заедно” за намиране на работа на хора до 29 години, които не са регистрирани в Бюрото по труда и не са заявили, че работят или имат желание да си намерят работа. Как обаче ще издирите тези хора или по-скоро те трябва да намерят Вас?
Проектът е по Оперативна програма „Човешки ресурси” и община Добрич е партньор. Тези, които могат да се включат и които трябва да издирим, са хора между 15 и 29 години, които не са мотивирани да работят и искаме да ги интегрираме на пазара на труда. Ние трябва да ги търсим и това е първата задача на проекта –да ги идентифицираме, за да можем да работим с тях.
Проектът е с продължителност 11 месеца, предстои да подпишем договора за безвъзмездна помощ и до седмица-две ще започнем дейностите.
В първите четири месеца ще се проведе обучение за професионална квалификация по професията „работник в озеленяване”, т.е. от края на април до октомври ще можем да ги назначим на работа и да ги ползваме. Това са хора, които са изключително необходими на общинско предприятие „Устойчиви дейности”. Проектът е за 52 души, но само 34 от тях ще бъдат назначени на работа за 6 месеца и за тях проектът поема трудовите възнаграждения и осигуровките. Останалите ще се опитаме да ги мотивираме да се регистрират в Бюрото по труда, а тези от тях, които нямат образование, да се върнат в училище.
- Въпросът на въпросите за проекта на проектите „Водният цикъл”. Какво да разбираме? Не е направен добре, някъде във времето се е загубила актуалността, новото време изисква нов проект, имаме ли отговори на тези въпроси?
Това е най-голямото предизвикателство пред кметския екип, ако стигнем до сключване на договор и проектното предложение бъде одобрено. Това е огромен труд, обем от дейности, който изисква изключителни професионалисти, изключителен анализ. Направено е предпроектно проучване, но са минали много години, променила се е нормативната база и в момента сме на етап актуализация на приходи и разходи. Всяка една част от проекта се разглежда много обстойно, внимателно, като се съобразява с насоките на управляващия орган. Има слабости, ние сме направили едно изрично запитване до управляващия орган, все още нямаме отговор, дали онова, което е слаба част, бихме могли да го оправим в процеса на изпълнение, след като сключим договора. Защото в крайна сметка става въпрос за доработване на слабости и за онези части от проекта, за които е имало забележки, но не са били отстранени. Нашият въпрос е, бихме ли могли да го подадем така, както в момента разполагаме с актуализираното проектно предложение, съобразено с приложените актуални документи, и в движение да отстраним онова, което не е съобразено. 
- До кога е срокът?
Срокът е 1 март и нямаме никакво време.
- А поевтиняването на проекта откъде идва?
Това са нови договорености между Европейския съюз и България и ще бъдат прецизирани стойностите. Даже аз в момента не мога точно да кажа, а това е най-важното, което все още не знаем, нямаме крайната цифра, за да знаем каква е стойността на проекта, а от там и нашето собствено участие, което е изключително важно.
- Накрая да Ви попитам, страхувате ли се от общинските съветници, когато влизате в залата на общински съвет, за да представите Вашите докладни? Как гледате на тези партийни игрички, които се случват в местния парламент?
Точната дума не е страх, по-скоро е едно странно усещане, защото съм човек, който винаги си дава сметка, какво е да изпълняваш поети ангажименти. И моята длъжност, всъщност, не ми позволява да работя партийно. И когато влизам в общинския съвет, винаги си казвам, колко добре би било, ако всичко това, което се предлага като докладни, бъде погледнато от оня ъгъл на конструктивност, на градивност по отношение на града ни. И чувството, което изпитвам, е, че много от общинските съветници не поглеждат по този начин по време на заседанията. За мен е важно това, което аз искам да прокарам като докладна или да отправя искане, питане, то да бъде погледнато от ъгъла, който да носи градивност и действително да надграждаме. Защото не може да се работи на парче, трябва да се продължи това, което вече е започнато. Екипът ни в момента прави точно това. Какво би станало, ако аз или моите колеги решим, че трябва всичко да се започне наново, да отречем всичко направено до предходния екип. Никога няма да вървим напред.
Така че чувството не е страх, а желание да има по-голям консенсус между нас, за да можем наистина да сме полезни на обществото. Това са изборни длъжности, но след теб, в съзнанието на гражданите остава онова, което успееш да свършиш.   

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика