Руска ваксина "Спутник" и у нас? Готови сме, когато я разрешат!

04.03.2021 г. 12:41:23 ч.
/
Руска ваксина "Спутник" и у нас? Готови сме, когато я разрешат!
Днес се очаква Европейската агенция по лекарствата да обяви, че е дала начало на първоначалната оценка на документацията на руската ваксина "Спутник".
Към момента не се знае колко ще продължи тази оценка, но сме в пълна готовност да бъде направено необходимото, след получаване на разрешение за употреба, ваксината да бъде прилагана и у нас, обясни шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов на редовния брифинг на МЗ.
На финален етап е оценката на документацията на ваксината на производителя Янсен. Ако становището следващата седмица е положително, това ще бъде първата еднодозова ваксина. Доставките й се очаква да започнат от април.

ЕМА е публикувала указания към производители в бъдещите изпитвания да оценяват ефикасността на препаратите спрямо новите варианти на коронавируса, обясни Кирилов.

По-рано днес на брифинга стана ясно, че покачването на заболеваемостта у нас се дължи на разпространение на британския вариант на вируса. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че очакваме и южноафрикански щам, а идват и неприятни новини за нигерийски.

Министерството на здравеопазването ще пусне за разпространение клип, с който да се опита да мотивира българите да се ваксинират, оябви здравният министър Костадин Ангелов. Той обаче очерта като успех на правителството и Щаба това, че тенденцията се е обърнала и има повече желаещи за ваксина.

Постигнахме завидни резултати с много по-меки мерки, подчерта Ангелов. По думите му въпросът е защо случаите нарастват въпреки строгите мерки в много други държави. Според него отговорът е в това, че хората по света се връщат към нормалния си начин на живот независимо от ограниченията.

Ваксинираните към момента у нас са над 248 000 души, а с втора доза 41 хил. Около 45 000 души до момента са ваксинирани от личните лекари. През март очакваме общо 105 300 дози от ваксината на Пфайзер, 85 200 от Модерна, а от оксфордската към момента са потвърдени доставки на около 105 хил. дози на два пъти до 11 март.

Предстои организиране на транспорт на ваксините до лекарите в отдалечените райони. Ваксинационният процес ще продължи, системата ни е подготвена, каза председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов.

Личните лекари имат готовност да продължат с ваксинирането, но липсват ваксини, а уязвимите възрастни хора с хронични заболявания са с висок риск, ако се заразят с коронавируса, каза д-р Николай Бранзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз. Той апелира личните лекари да получат повече ваксини.

 
Източник:Dnes.bg

Коментирайте
Подобни новини
"АстраЗенека" няма да се прилага при жени под 60 г. с риск
"АстраЗенека" няма да се прилага при жени под 60 г. с риск
Една година без Милен Цветков, книга в негова памет
Една година без Милен Цветков, книга в негова памет
 Тошко Йорданов: ИТН ще обяви намеренията си, след като получи мандата
Тошко Йорданов: ИТН ще обяви намеренията си, след като получи мандата
ГЕРБ може и да върнат мандата
ГЕРБ може и да върнат мандатаЯндекс.Метрика