Начало >Добруджа >Общество

РЗИ и Асоциация „Жени без остеопороза” ще проведат измервания на костна плътност

17.10.2018 г. 15:30:56 ч.
/
РЗИ и Асоциация „Жени без остеопороза” ще проведат измервания на костна плътност
На 31 октомври в Добрич ще се проведат редица мероприятия, свързани със световната кампания „Познавате ли признаците на остеопорозата”. Повод за тях е Световният ден на остеопорозата и за профилактика на йоддефицитните заболявания, който се чества на 20 октомври.
Със съдействието на РЗИ и Асоциация „Жени без остеопороза“ в ДКЦ-2, на бул. „25 септември“68 – Добрич, от 10:00 ч. ще се проведат изследвания на телесен състав и костна плътност.  Посетителите ще могат да се запознаят с прости начини за откриване на  признаците на заболяването, както и да определят личните си рискови фактори с теста на Международната фондация по остеопороза и теста на Световната здравна организация. Цената на изследванията е 10 лв. Необходимо е предварително записване на тел. 0884 71 44 39.
20 октомври се отбелязва в целия свят като Световен ден на остеопорозата. Той е насочен към повишаване на информираността както в личен, така и в обществен план с оглед огромното страдание и финансова тежест, което това трето по значимост след сърдечно-съдовите и раковите заболявания страдание налага на милиони хора по света. Независимо от конкретната дата, определяната ежегодно водеща тема е основа за провеждане на целогодишна кампания сред рисковите групи и перманентна грижа за болните. Тя е и повод да се актуализира и синхронизира националната здравна политика с водещите световни постижения в превенцията и лечението на остеопорозата. Развитието им през последните 20 години позволи разбирането за заболяването да се превърне от „неотменен спътник на застаряващото население“ в здравен проблем, подлежащ на контрол и управление.
Как да открием навреме симптомите и да предовратим развитието на остеопорозата е водещата тема за тазгодишния Световен ден на остеопорозата, определена от Международната фондация по остеопороза – глобална световна организация на повече от 200 национални дружества, посветили дейността си на ограничаване последиците от „безшумната епидемия“, засягаща всяка 3-та жена и всеки 5-ти мъж над 50 г. възраст по света.
Сред фрактурите, които са последица от остеопорозата, най-коварни са тези на прешлените, които бавно и неусетно се промъкват в живота на болния, често замаскирани като болка в гърба, която отдaваме на годините, преумората или обездвижването. Често този тип фрактури убягват дори и от вниманието на лекарите: статистиката сочи, че само около 40% отвъзрастните жени и по-малко от 20% от възрастните мъже, които имат рентгеново изследване с видими прешленни фрактури, са насочени към изследване за остеопороза. С поредица от ключови послания, специално издадената за Световния ден брошура за пациенти на Международната фондация по остеопороза „Открийте навреме сигналите за остеопороза!“ осветлява проблема и провокира личната мотивация за ранно идентифициране на симптомите и блокиране на последиците от заболяването; тя посочва и 5-те ключови стратегии, които трябва да следваме, за да не позволим остеопорозата да влоши качеството ни на живот и да ни постави в зависимост от грижите на околните. 
 
 
Снимка:ezine.bg

Коментирайте
Подобни новини
17-годишна англичанка е доброволец в РБ „Дора Габе” (ВИДЕО)
17-годишна англичанка е доброволец в РБ „Дора Габе” (ВИДЕО)
Времето в сряда
Времето в сряда
Семейство Станчеви – най-четящото семейство в Добрич (ВИДЕО)
Семейство Станчеви – най-четящото семейство в Добрич (ВИДЕО)
Областните етапи на състезанията "Млад огнеборец" и на "Защита при бедствия..." ще се проведат в Добрич
Областните етапи на състезанията "Млад огнеборец" и на "Защита при бедствия..." ще се проведат в Добрич



Яндекс.Метрика