С 1 435 произшествия изпрати 2016 година Пожарната в Добрич

19.01.2017 г. 11:27:47 ч.
/
С  1 435 произшествия изпрати 2016 година Пожарната в Добрич
- Комисар Димитров, успокоихте ли се след бедствената обстановка?
Ситуацията се нормализира. Успокоение няма как да има, защото прогнозите се следят постоянно и непрекъснато сме готови за реакция. Произшествията си вървят закономерно, едно след друго. Ако не е бедствена  зимна обстановка, то са пожари и други аварийни ситуации. Всички сме на мнение, че това, което ни се случи като усложнена зимна обстановка, не се е случвало от години на територията на нашата област. Усложнението е свързано с наличието на много силен вятър.  
- Ако трябва да направите самооценка за свършеното от Вас в дните на бедствието, каква ще бъде тя?
Тепърва ще се правят анализи. Ще се дават оценки за добре свършена или не добре свършена работа. Факт е обаче, че през това време нямахме хора, които да бедстват, хора, чиито живот e бил застрашен. Това означава, че превантивната дейност е дала своя ефект и че нашите служби са си свършили добре работата. Единственото неудобство  бе за тези граждани, които не успяха да се приберат по домовете си. Наложи се да останат в домовете на свои близки, познати  или  хотели. Но всичко бе направено  с една единствена цел - да не  се застраши животът на хората.
- Кой беше най-екстремният случай в дните на бедствието?
 Всички случаи са характерни по своему. През този период бяха евакуирани над 250 човека. Както вече казах, трудността бе създадена от вятъра, който придружаваше обилния снеговалеж. Голяма  част от служителите, ликвидирайки  произшествия, работиха при ниски температури и най-лошото - при никаква видимост. Имахме случаи, в които колегите коментираха, че видимостта е по-малка от два метра. Тръгвайки да евакуираме и да издърпваме автомобил, за да спасим хора, се налагаше да се работи по усет и по интуиция. При видимост един до два метра, придвижвайки се бавно, хората трябваше да познават много добре района. Особено важно бе нашите екипи да действат бързо и навременно в случаите, в които се налагаше да се стигне до родилка. Останалите случаи също изискват навременна реакция, преди хората да изпаднат в бедствено положение. Но при родилките е по-сложно.
За наша радост, в това време имаше много малко пожари - главно  в град Добрич и общинските центрове, което позволи на нашите екипи да се придвижат бързо и да стигнат  до самото произшествие. В този период от време сме реагирали  на  над 100 сигнала, като 88 от тях са свързани със снеговалежите и зимния вятър.
- Каква година изпратихте?
През 2016 година Пожарната отчита  повишение на произшествията с около 13 процента. Общият им брой е 1 435. Тези, при които има повишение, са предимно пожарите. Те са свързани със сухото време и горещото лято, което имахме през миналата година. Гасихме  пожари  в сухи треви, горски насаждения и на други места.  Всички произшествия се случваха около едни и същи часове и това налагаше екипите да се разделят  на по-малко хора. Ако произшествията бяха последователни,  щеше да има възможност на едно събитие  да се струпват повече техника и повече хора. Това би  позволило  по-бързото му ликвидиране.
- Комисар Димитров, достатъчно добро ли е обезпечението от страна на техника и човешки ресурс?
Техническото обезпечаване е на добро ниво. През 2016 г. нашата дирекция  получи доста нова техника.  През 2016 г имаше и прием на служители, които очакваме да започнат работа много скоро. Независимо от това, пожарите, които обслужваме, изискват по-голям брой служители, които да могат да реагират и бързо да ликвидират самото произшествие. Пристигане на място, разузнаване на обстановката, едновременно с това започва и гасенето на самия пожар. Тоест, когато има  повече хора, дежурни на смяна, разузнаването и гасенето приключват по - бързо. За съжаление, не само в Добрич, но и в цялата страна, в една районна служба дежурят от двама до четирима души. Постоянно има хора, които са в отпуск. Други са  на някакви курсове, трети са болни. Средният брой е двама-трима човека, което затруднява дейността. Трябва да се работи с по-голям професионализъм и съобразяване на обстановката.
- Това означава ли, че има дефицит на кадри?
Да. Процедурата по прием е дълга. Изисква се известен период от време, за да стане някой пожарникар. Той трябва да мине определена  професионална подготовка. Няма как да се назначи  подготвен човек извън системата. При нас има специфика, има обучение. Такова едно обучение трае шест месеца. В годините  всички служители сме искали този период да се съкрати. Но, за съжаление,  е невъзможно, защото има различни компетенции, които трябва да се усвоят.
Работата ни изисква физическа издръжливост, екипна работа, добра теоретична и практическа подготовка. Служителите  на една средна възраст имат по-добра физическа подготовка и теоретично- практически познания, и биха действали много по-бързо в дадена ситуация. При нас има и  приемственост. По-зрелите обучават по-младите.
- Какво остава скрито за очите на  потребителите на Вашата дейност?
Остава скрит рискът за служителите, които реагират на дадено  произшествие, и напрежението. В световен план пожарникарската професия е на трето място по риск.
Може би, всички сме виждали пожар. Но едва ли си даваме сметка, че служителят, отивайки там, стъпва на едно неизвестно за него място. То е задимено, никой не знае къде  какво се съхранява в дома. Влизайки в него, трябва  да определи къде са опасностите, колко човека има в горящото жилище. В такава ситуация всеки реагира, изпълнявайки служебните си задължения. Но подсъзнателно напрежението, рискът, стресът оказват влияние на психиката. Не напразно средната продължителност на живот на пожарникарите  след пенсия  е много кратка.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика