Начало >Добруджа >Регионални

С изложба и концерт отбелязват седмицата на чешката култура в "Двореца" - Балчик

11.07.2018 г. 09:32:40 ч.
/
С изложба и концерт отбелязват седмицата на чешката култура в  "Двореца" - Балчик
В началото на седмицата в галерия "Тихото гнездо" на ДКИ КЦ "Двореца" - Балчик бе открита самостоятелна изложба на Йорданка Йорданова. Самоукият творец, от български произход, от дълги години живее в Чехия. Платната в стил живопис, вдъхновени от природата и от цветята, провокират със своята поетичност и цветност. Те могат да бъдат разгледани до 14 юли. Това културно мероприятие постави началото на Седмицата на чешката култура в Културен център "Двореца". Официални гости на събитието бяха кметовете на гр. Балчик - г-н Николай Ангелов, на чешкия град Валашске Мезиржичи - Роберт Стржинек и г-жа Даниела Димитрова - народен представител от 8-ми избирателен район Добрич.

НА 10 юли, от 20 ч. в Каменна зала Семейство Пивоварчик съвместно с Биляна Енева изпълниха произведения на  Ян К. Ванхал, Клод Дебюси, Франтишек В. Крамарж, Радамес Гнатали, Исак Беркович, Бенджамин Годар, Камий Сен-Санс, Габриел Форе, Пол Харис. Концертът за флейта, кларинет и пиано е второто събитие, с което ДКИ КЦ "Двореца" - Балчик отбелязва Седмицата на чешката култура.
Иржи Пивоварчик  свири на кларинет още в средното музикално училище в град Кромнержич, а след това продължава своето образование в Музикалната академия в Прага, която успешно завършва през 1995 г. За кратко време е бил член на моравската филхармония в Оломоyc. Сега е член на групата "Ensemble flair" в Остава.
Маркета Пивоварчикова е започнала да свири на флейта още в ранна детска възраст След завършването на средното музикално училище със специалност флейта, следва в университета в Острава специалност музикална педагогика. През 1997 г. печели първа награда на музикален конкурс с флейта. Преди да стане учител по флейта е солистка в Чехия и Германия.
Варбора Пивоварчикова свири на пиано /клавир/ от седем годишна възраст. В момента е на 15 години и учи в гимназията на град Валашке Мезиржичи.
Биляна Енева завършва специалност пиано в СМУ "Добри Христов" гр. Варна. Продължава образованието си в ДМА "Панчо Владигеров" гр. София. Завършва майсторски клас по пиано и корепетиция в Музикалната академия в София. Солист е във Варненската филхармония и оркестъра на ДМА  "Панчо Владигеров". 

Коментирайте
Подобни новини
Каварна отбеляза 146 години от гибелта на Васил Левски
Каварна отбеляза 146 години от гибелта на Васил Левски
Метално сърце за капачки поставиха и в Шабла
Метално сърце за капачки поставиха и в Шабла
Община Каварна получи "Златен приз" на международната туристическа борса "Ваканция и СПА Експо"
Община Каварна получи "Златен приз" на международната туристическа борса "Ваканция и СПА Експо"
Община Генерал Тошево и музея в града представиха проектни предложения по програма „Черноморски басейн“ 2014-2020
Община Генерал Тошево и музея в града представиха проектни предложения по програма „Черноморски басейн“ 2014-2020Яндекс.Метрика