Начало >Добруджа >Регионални

С изложба и концерт отбелязват седмицата на чешката култура в "Двореца" - Балчик

11.07.2018 г. 09:32:40 ч.
/
С изложба и концерт отбелязват седмицата на чешката култура в  "Двореца" - Балчик
В началото на седмицата в галерия "Тихото гнездо" на ДКИ КЦ "Двореца" - Балчик бе открита самостоятелна изложба на Йорданка Йорданова. Самоукият творец, от български произход, от дълги години живее в Чехия. Платната в стил живопис, вдъхновени от природата и от цветята, провокират със своята поетичност и цветност. Те могат да бъдат разгледани до 14 юли. Това културно мероприятие постави началото на Седмицата на чешката култура в Културен център "Двореца". Официални гости на събитието бяха кметовете на гр. Балчик - г-н Николай Ангелов, на чешкия град Валашске Мезиржичи - Роберт Стржинек и г-жа Даниела Димитрова - народен представител от 8-ми избирателен район Добрич.

НА 10 юли, от 20 ч. в Каменна зала Семейство Пивоварчик съвместно с Биляна Енева изпълниха произведения на  Ян К. Ванхал, Клод Дебюси, Франтишек В. Крамарж, Радамес Гнатали, Исак Беркович, Бенджамин Годар, Камий Сен-Санс, Габриел Форе, Пол Харис. Концертът за флейта, кларинет и пиано е второто събитие, с което ДКИ КЦ "Двореца" - Балчик отбелязва Седмицата на чешката култура.
Иржи Пивоварчик  свири на кларинет още в средното музикално училище в град Кромнержич, а след това продължава своето образование в Музикалната академия в Прага, която успешно завършва през 1995 г. За кратко време е бил член на моравската филхармония в Оломоyc. Сега е член на групата "Ensemble flair" в Остава.
Маркета Пивоварчикова е започнала да свири на флейта още в ранна детска възраст След завършването на средното музикално училище със специалност флейта, следва в университета в Острава специалност музикална педагогика. През 1997 г. печели първа награда на музикален конкурс с флейта. Преди да стане учител по флейта е солистка в Чехия и Германия.
Варбора Пивоварчикова свири на пиано /клавир/ от седем годишна възраст. В момента е на 15 години и учи в гимназията на град Валашке Мезиржичи.
Биляна Енева завършва специалност пиано в СМУ "Добри Христов" гр. Варна. Продължава образованието си в ДМА "Панчо Владигеров" гр. София. Завършва майсторски клас по пиано и корепетиция в Музикалната академия в София. Солист е във Варненската филхармония и оркестъра на ДМА  "Панчо Владигеров". 

Коментирайте
Подобни новини
На 22 септември откриват зала „Кан Тервел” в музея в Тервел
На 22 септември откриват зала „Кан Тервел” в музея в Тервел
Отношението  към земята трябва  да е щадящо и с грижа, казва производителят на биологични продукти Венета Минчева (ВИДЕО)
Отношението към земята трябва да е щадящо и с грижа, казва производителят на биологични продукти Венета Минчева (ВИДЕО)
Дара ще пее днес за младежите в Генерал Тошево
Дара ще пее днес за младежите в Генерал Тошево
Д-р Камелия Кирчева е преизбрана за Управител на СБР – Тузлата
Д-р Камелия Кирчева е преизбрана за Управител на СБР – ТузлатаЯндекс.Метрика