Начало >Добруджа >Култура

С концерт на Соня Маринова и Красимир Тасков Добрич ще почете оперната прима Нели Божкова

04.10.2022 г. 09:21:33 ч.
/
С концерт на Соня Маринова и Красимир Тасков Добрич ще почете оперната прима Нели Божкова
На 5 октомври 2022 г., сряда, от 18.30 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“ ще се състои концерт на Соня Маринова – сопран и Красимир Тасков - пиано.
Проф. Красимир Тасков, познат на нашата публика от миналогодишния му концерт с Български камерен оркестър, ще сподели с публиката свои лични спомени за Нели Божкова по повод 75 години от рождението на световноизвестната оперна певица, родена в Добрич, Камерзенгерин на Виенската държавна опера.

Кратки биографични данни за нашите гости.
Соня Маринова завършва Националната консерватория в София в класа на Проф. Константин Карапетров. Веднага след това е назначена за солист на операта в гр. Плевен. През 1989 г. е поканена като солист на Националната опера – София. Ролята, с която изгрява и бива забелязана от публиката и музикалните специалисти е Виолета от „Травиата” на Верди. Гена Димитрова я нарича „Голямата Виолета на българските сцени”. Възходящият й творчески път включва големи оперни роли и възторжена критика. Едно от най – престижните издания „OperaNationale” пише: „Дездемона на Соня Маринова, с нейната психологическа правдивост, е убедителна още от своето първо появяване. Гласът е блестящ, техниката е великолепна с едно хубаво легато, което удивлява в последно действие. Всичко това, както и отказът от всякакъв външен ефект, дълбоко въздейства.” Партнирала си е с Джакомо Арагал, Александрина Милчева, Никола Гюзелев, Никола Николов, Николай Гяуров. В периода 1998-2001 г. е солист на Националната опера – Прага, където изпълнява централния драматичен репертоар. Там участва и в поредица концерти заедно с големия италиански тенор ГаетаноБардини, дългогодишен солист на „Метрополитен Опера” и „Ла Скала”. Специализира актьорско майсторство с Джанкарло Дел Монако и пеене с Борис Христов и Александрина Милчева. Има многобройни записи в БНР, между които и единствената регистрация на първата българска опера „Сиромахкиня” на Емануил Манолов. Има издадени компактдискове с нейни записи. През 2009 г. Радио Ватикана прави предаване за специално нея. Включена е сред звездите на Българската Опера в енциклопедичния диск „OperafromBulgaria” на Питсбъргския Университет. В последните години преподава оперно пеене в НМУ „Л. Пипков“ София и НБУ. Активно концертира  с камерни програми и  участва в оперни постановки  в страната и чужбина.
Красимир Тасков завършва ДМА „П. Владигеров”, София със специалност композиция при проф. Пенчо Стоянов и пиано при проф. проф. Джулия и Константин Ганеви. Посещава курсовете по композиция на проф. Тон де Леув, проф. Тео Льовенди в Холандия и на проф. Анатол Виеру, Румъния. Носител е на награди от национални и международни конкурси по пиано. През 1984 г. неговият клавирен цикъл „Архаични картини” е сред препоръчаните творби на Международната трибуна на композитора на ЮНЕСКО в Париж. Носител е на награди от композиционния конкурс в Токио за „Фантазия” (1991 г.), Триптих за две пиана (1995 г.), „Взаимност” (1999 г.) и „Дитирамби” (2002 г.), Първа награда от конкурса „Рапсодия в 7/8” за Концерт за кларинет и оркестър (2002 г). Музиката му е изпълнявана в Германия, Япония, Франция, Италия, Русия и др. През 2003 г. „Преображение” II за две пиана е номинирана и изпълнена творба на World Music Day - Словения. Негови произведения са издавани в България, Франция, Русия и др. Автор е на редица симфонични, сред които:  Четири Сюити за оркестър; Концерти за пиано; за цигулка; за обой; два за кларинет, оркестровите фрески -„Преображение IV”, „Празненство”, „Тракийски светилища” и др. произведения. На камерни,  вокални, хорови творби, често изпълнявани, както у нас, така и в чужбина на престижни музикални фестивали (Япония, Русия, Словения, Италия, Франция, Холандия, Англия, САЩ, Украйна и др.). Като изпълнител и автор има редица издадени творби и осъществени многобройни студийни и CD записи (Фантазии за Дуо пиано, с В. Георгиева, Б. Мартину-Пиеси и цикли за чело и пиано с А. Кръстев, Авторски CD - Geganew). Неговото произведение Crucifixion бе избрано в списъка на препоръчаните творби от журито на големия международен конкурс за композиция „УуноКлами“ във Финландия. Солист е на наши симфонични оркестри, както и активно концертиращ камерен изпълнител. Носител на „Кристална лира“ в раздел камерна музика за 2013 г. от СБМТД. Член на жури на национални и международни конкурси за пианисти. Води майсторски курсове по програма Еразмус в европейски висши музикални академии. Красимир Тасков е преподавател, професор доктор в НМА „Проф. П. Владигеров" София, където ръководи катедрата по композиция.
С този концерт културната общественост в нашия град ще почете твореца, превърнал изкуството в своя мисия и прославил родния град извън пределите на страната. Примата Нели Божкова никога не прекъсва своята връзка с Добрич: „България е винаги в мен… – споделя тя в едно свое интервю за в. „Добруджанска трибуна”.
Родената в Добрич световна звезда на оперните сцени у нас и в чужбина е започнала творческия си път от детската музикална школа и детския хор под ръководството на Маестро Захари Медникаров. Завършва националната консерватория като вокалист в класа на проф. Христо Бръмбаров. През 1973 г.  Нели Божкова дебютира на сцената на Софийската опера. От 1978 г.  е солист в „Комише опера“ – Берлин, а от 1983 г.  в Бременската опера. През 1990 г. е приета във Виенската държавна опера, а през 1998 г. получава титлата „Камерзенгерин“ - най-престижната титла, която се присъжда в Австрия на оперни певци. Нели Божкова е участвала в повече от 450 спектакъла. Светът се разделя с нея на 5 март 2004 г.

Коментирайте
Подобни новини
Група „Enthrallment” – хедлайнер на тежката вечер на „September Sun”
Група „Enthrallment” – хедлайнер на тежката вечер на „September Sun”
Пълна зала за представянето на новата книга на Петранка Божкова
Пълна зала за представянето на новата книга на Петранка Божкова
Прекрасни деца съхраняват фолклорното наследство на България (ВИДЕО)
Прекрасни деца съхраняват фолклорното наследство на България (ВИДЕО)
Сестрите Мария и Слава Славови - с концерт в Добрич на 11 април
Сестрите Мария и Слава Славови - с концерт в Добрич на 11 април



Яндекс.Метрика