С корупционни скандали започва вторият мандат на Дилма Русеф

24.11.2014 г. 13:42:00 ч.
/ ИА Добруджа
С корупционни скандали започва вторият мандат на Дилма Русеф
Преизбрана в края на октомври, президентът на Бразилия Дилма Русеф започва трудно новия си мандат заради корупционния скандал около държавната петролна компания "Петробрас", смятан за най-големия в историята на страната, пише Яна Марюл от Франс прес.
"Това е най-мащабната корупционна афера в нашата история, с непредвидими още политически и икономически последици", заяви пред АФП Жил Кастело Бранко от неправителствената организация "Контас Абертас", която следи държавните разходи.
През 2005 г. случаят "Менсалао" /Месечни помощи/ с разкрития за подкупи, системно раздавани всеки месец на депутати от правителствената коалиция срещу подкрепа при гласуване в парламента, разтърси изпълнителната власт и обезглави върхушката на управляващата лява "Партия на трудещите се" (ПТ). В играта изглежда са се завъртели 50 милиона долара.
Злоупотребите в "Петробрас" - компания под държавен контрол, най-голямата в страната, по данни на полицията са достигнали за 10 години към четири милиарда долара. Според първоначалните показания, "Петробрас" и някои едри бразилски строителни фирми, участвали в търгове за поръчки, в сговор са надписвали с 2-3 на сто договорните суми, за да прехвърлят средствата на ПТ и съюзени с нея партии. Държавната ръководителка заяви, че всички договори, сключени от "Петробрас" с тези строителни дружества, ще бъдат "преразгледани".
Скандалът избухва в преходен момент - президентката още не е назначила основните министри от новия си кабинет, и насред икономически спад, който вещае трудни години за най-голямата латиноамериканска икономика, седмата по обем в света.
"Разкритията се отразяват зле на очакванията от икономическия сектор (. . .), което може да засегне инвестициите в инфраструктура", тъй като са обвинени и основните фирми от този бранш в страната, прогнозира Рафаел Кортез, аналитик от консултантската агенция "Тенденсиас".

Източник:Dnes.bg

Коментирайте
Подобни новини
COVID-19 скандал в Бавария
COVID-19 скандал в Бавария
Тръмп обмисля да уволни шефа на Пентагона
Тръмп обмисля да уволни шефа на Пентагона
Венецуела с 4000% инфлация
Венецуела с 4000% инфлация
Евакуация в Лос Анджелис заради бързо разрастващ се горски пожар
Евакуация в Лос Анджелис заради бързо разрастващ се горски пожарЯндекс.Метрика