С план за 19 месеца Манолова извежда българите от кризата

23.05.2020 г. 12:43:16 ч.
/
С план за 19 месеца Манолова извежда българите от кризата
Бившият национален обществени защитник и настоящ лидер на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова е готова да се яви на парламентарните избори с проект от 19 мерки против коронавируса за 19 месеца.

На протест пред Министерски съвет, който събра между 200 и 300 души, тя бе посрещната с химна "Върви народе възродени" и с букет от рози на протест на движението "Системата ни убива" пред Министерски съвет. По време на демонстрацията тя настоя за ревизия на цялото управление на премиера Бойко Борисов.

Според нея хората ще имат редкия шанс след броени месеци да решат дали кабинетът "Борисов-3" да отиде на бунището на историята при италианския боклук.

"Вие, господин Борисов сте изчерпан проект и структурите ви се разпадат, защото хората са омерзени от суджуците. Това управление е в каскаден разпад и предстои смяна на караула. Има кой да поеме караула - ние обикновените граждани, които сме на този площад. Ние ще поеме смяната и ние, гражданите, ще се превърнем в първата политическа сила на държавата", категорична беше Манолова.

От гражданската инициатива обещават да направят така, че тези, които нямат работа, да намерят своите работни места. "Хората искат работа и ние ще им дадем работа. Тези, които не могат да се трудят, ще получат още по-голяма социална подкрепа", увери Манолова и допълни, че ще бъдат създадени редица програми за подкрепа на хората.

Тя заяви, че ще бъде въведен временен мораториум върху ръста на цените на тока, парното и водата за 19 месеца. Тази програма е за 19 месеца - до края на 2021 г., когато ние ще излезем от кризата с умно и разумно поведение и мерки. 19 месеца, в които държавата ще застане до гражданите си, а не срещу тях, както през последни 2 месеца.

"Алтернатива има - алтернативата е тук на този площад и тя е българските граждани. С тези мерки още утре ще тръгнем из България и с тази програма ще се явим на избори, обяви Манолова.

С тази програма ние ще станем първа политическа сила и ще спечелим изборите. "Изправи се, България и тези там ще паднат", закани се Манолова.

По думите й протестът е естествен израз на нагнетеното недоволство на обикновените хора и от начина, по който властта разхищава и разпределя парите до близките фирми и хора. Манолова негодува, че премиерът Бойко Борисов като брокер разпределя "нашите пари на своите обръчи от фирми".

"Свиках този протест, защото аз лично повече не издържам, не мога да търпя как хората обедняват, остават без работа и мизерстват, докато близкият до властта кръг забогатява", подчерта Манолова и се закани, че този протест да е само началото. Тя не иска хората да бъдат зрители на това как сме управлявани от телевизора, как се раздават парите и как плашат с чували с трупове.

Манолова настоя за ревизия на паметните 11 години на ГЕРБ във властта, не само на антикризисните телевизионни пари, които "уж премиерът раздавал на хората, а всъщност хвърлял от хеликоптера на своите близки". "Тук сме ние гражданите и ние не сме мисирките и тулупите, обяви тя.

"Къде са парите, г-н Борисов", запита Манолова като посочи, че обещаните нисколихвени кредити не са стигнали до хората. Само 2 500 души получили кредити от по 4 500 лева. Мярката "60/40" стигнала само до 6 600 фирми за 39 млн. лв. - това са само 4% от фирмите получили подкрепа от мярката.

Манолова иска да знае какво стана и с творческите стипендии за хората на изкуството. "Дадохте само 85% на болниците, а сега сестрите, които се качиха на прозорците на парламента, също се оказаха излъгани. "Хората на първа линия, които посрещнаха удара от коронавируса трябваше да получат по 1 000 лева, а вие дадохте едва на 3 500 души", отбеляза тя.

Демонстрацията на бившия омбудсман е подкрепена от майките от гражданската инициатива Системата ни убива", както и от Движение България на гражданите (ДБГ). Протестът се проведе при засилено полицейско присъствие. Малко по-късно се очаква да бъде проведено и автошествие от Министерския съвет до Народното събрание и обратно.
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Жената на Васил Божков на крачка от свободата срещу гаранция от 750 000 лв.
Жената на Васил Божков на крачка от свободата срещу гаранция от 750 000 лв.
МТСП: Индивидуалната оценка на хората с увреждания да отпадне
МТСП: Индивидуалната оценка на хората с увреждания да отпадне
Да се преглеждаме профилактично, съветват лекари
Да се преглеждаме профилактично, съветват лекари
Кметове на малки населени места предлагат законови промени
Кметове на малки населени места предлагат законови промениЯндекс.Метрика