Начало >Добруджа >Общество

С признателност към донорите засадиха дърво в градския парк на Добрич (ВИДЕО)

03.12.2019 г. 14:47:24 ч.
/
С признателност към донорите засадиха дърво в градския парк на Добрич (ВИДЕО)
Червенолистна каталпа бе засадена днес в Розариума в градския парк „Свети Георги”. Събитието бе част от Националната кампания за подкрепа на донорството и трансплантацията „Да!За живот!”. В него се включиха кметът Йордан Йорданов, областният управител Красимир Кирилов, д-р Мариян Ананиев - управител на ДКЦ 1, д-р Светозар Байчев - директор на МБАЛ-Добрич, д-р Светла Ангелова - директор на РЗИ-Добрич и представители на БЧК.

 „Идеята е да окажем почит на хората, които в труден за тях момент, са решили техните близки да станат донори и да дарят живот на други. Тя е благодарност към всички медицински екипи, които полагат усилия и осъществяват волята на донорите. Тя е и апел към всички нас да се замислим по темата, защото никой в този живот не е сигурен какво може да му се случи”, каза д-р Светла Ангелова - директор на РЗИ-Добрич. „Това е нещо, за което наистина си струва да говорим и да изграждаме подобен начин на мислене, както и да подкрепяме живота дори тогава, когато ни е най-трудно”, допълни още тя. Изборът на това дърво е продиктуван от символиката, която се крие в неговите листа, които са във формата на сърце – символ на живота и на любовта. „Надяваме се за  4 години, времето, което е необходимо на дървото да разцъфти, за същото време и идеята за донорството да е намерила много повече съмишленици”, допълни още д-р Ангелова.

„Транплантологията е един от възможните бъдещи скокове в медицината”, така д-р Мариян Ананиев – управител на ДКЦ 1-Добрич, коментира темата за трансплантациите и донорството у нас. Процедурата е дълга и трудна и след доказване на мозъчната смърт, следват тежките разговори с близките, после контакт със софийските клиники. Така изглежда краткият разказ, зад който се крият часове денонощен труд на много хора, пояснява още д-р Ананиев.

В рамките на Кампанията „Да! За живот“ в област Добрич доброволците на БЧК  разпространиха  „донорски карти“, попълването на които няма юридическа стойност, а единствено указва волята на техните притежатели. 
Листата на чакащите трансплантация към Агенцията за медицински надзор наброява около 1 200 души, поясни още д-р Ангелова.

Репортаж на Даниела Русева и Петър Петров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Поредна вандалщина. Прекършили едно от дръвчетата в "Алеята на будителите" в парка
Поредна вандалщина. Прекършили едно от дръвчетата в "Алеята на будителите" в парка
Времето на 17 юли
Времето на 17 юли
Пет жени и двама мъже са новорегистрираните случаи на коронавирус в областта
Пет жени и двама мъже са новорегистрираните случаи на коронавирус в областта
От РЗИ умоляват карантинираните, завърнали се от Великобритания да останат и днес по местонахождение
От РЗИ умоляват карантинираните, завърнали се от Великобритания да останат и днес по местонахождениеЯндекс.Метрика