С промени в НПК борят бегълците на правосъдието

26.08.2016 г. 11:15:41 ч.
/ ИА Добруджа
С промени в НПК борят бегълците на правосъдието
Промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) ще възпрепятстват многократното връщане на делото в досъдебна фаза, както се случва в момента. Това обясни правосъдната министърка Екатерина Захариева, цитирана от БНР.
Министерството на правосъдието е публикувало законопроект за изменение на НПК. Той предвижда да се провежда открито разпоредително съдебно заседание с участието на всички страни в процеса. Това е заложено в частта ускоряване на процеса, която е сред най-критикуваните области и от европейските институции.
Захариева е убедена, че ще се дисциплинират както прокуратурата, така и съдиите. На разпоредително заседание ще трябва да изчистят всички допуснати нарушения.
Екатерина Захариева коментира, че многобройните връщания се използват от съда и за бягане от „горещите картофи”, от тежките дела. Прокурорите пък предпочитали съдът да върне делото, за да не влиза оправдателна присъда в статистиката. Адвокатите също използвали активно механизма за връщане.
Захариева обясни, че понякога съдът дава указания на досъдебната фаза за отстраняване на пропуски. По думите й това е недопустимо, защото съдът трябва да е равно отдалечен от страните.
Правосъдната министърка намира за недопустимо и сегашното двуседмично пътуване на документите от касационния съд до първоинстанционния. Затова с промените се въвежда незабавно изпълнение на присъдата още от касационния прокурор. По мнението на Екатерина Захариева това ще ограничи случаите на т.нар. „бегълци на правосъдието”.
Тя намира за добра практиката с гривните за електронно наблюдение, но смята, че масовото й ползване не е оправдано. Процедурата за нова обществена поръчка след прекратяването на предишната била почти на финала си. Финансирането ще се осъществи от ОП „Добро управление”.
Причините за отлагане на дела заради невъзможност на вещите лица също ще отпаднат. Това ще стане чрез дистанционното им изслушване във видеоконферентна връзка.
Нов момент имало и при оповестяването на мотивите към присъдата, което понякога се забавя с месеци и води до изтичане на абсолютната давност. Това от своя страна пък водело до невъзможността виновно лице да изтърпи наказанието си.
Заради делата с висока фактическа и правна сложност, които включват огромен обем материали, досегашният 30-дневен срок се удължава до 60 дни.
Екатерина Захариева отбеляза, че законопроектът отчита както правата на обвиняемия, така и правата на жертвите.
Снимка:webnews.bg
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
Третият мандат отива при "Има такъв народ"
Третият мандат отива при "Има такъв народ"
ПП-ДБ при президента: Взеха папката с втория мандат и я върнаха празна
ПП-ДБ при президента: Взеха папката с втория мандат и я върнаха празна



Яндекс.Метрика