Сакскобургготски няма амбиции за президент

27.05.2016 г. 12:26:25 ч.
/
Сакскобургготски няма амбиции за президент
Ако можеше Господ да ми намали с 15-ина години възрастта, можеше да се включа в политиката. Това заяви бившият престолонаследник и бивш премиер на България Симеон Сакскобургготски в ефира на bTV запитан дали би се включил в президентската надпревара.
"Симеон Втори пое тежката задача като премиер, което беше голямо предизвикателство. В момента не виждам специален интерес или влечение към другата функция. Не е последната ми амбиция. Трябва да се прецени внимателно, това сме учили голяма част от живота ми - да обединявам, не да деля или да си правя интриги. На много неща им мина времето", каза Сакскобургготски.
За сегашното си оттегляне от активната политика, бившият монарх и бивш министър-председател заяви, че не обича да се натрапва и да се произнася по всяко нещо. "Нямам призванието на всезнайко или да описвам всичко. Като нямам някакъв по-определен статут, това сигурно предизвиква затруднение в дадени хора", каза Симеон Сакскобургготски.

Водещият специално изтъкна, че интервюто е записано на 25 май т.г. На същата дата, но през 1996 г. Сакскобургготски е връща за пръв път в България след 50 години изгнание. На въпрос как се е информирал за случващото се в страната ни, бившият премиер и бивш монарх обясни: "Информация получавахме много, пряко от българи, сънародници, чрез чужди дипломати, разни служби и т.н. И чрез нашия печат, за който бях абониран".
Сакскобургготски бил учуден, че София не се е променила колкото други столици за тези 50 години. "Беше с малко промени. От тогава до сега разликите са светлинни", каза Сакскобургготски.
Относно своето участие във властта и репликите, че за 800 дни България ще е променена, бившият монарх прехвърли отговорността на хората, които не го подкрепяли и не го разбрали. Припомняме, в имението Врана от 6 април 2001 г. Сакскобургготски заяви:
„Мои сънародници... Готов съм да предложа схема от икономически мерки и социално-икономическо партньорство, посредством които не по-късно от 800 дни прочутото българско трудолюбие и предприемчивост ще променят живота ви“, обеща Симеон Сакскобургготски тогава.
Той каза, че не разбира защо хората се чувстват излъгани. "Не ги разбирам, защото ако прочетат това, което казах - (то щеше да стане - б.р.) с помощта на хората. Не обещах категорично след 800 дни ще живеем в рая, хората може би си представиха Бог знае какво.  Не малко, които биха могли да помогнат, не помогнаха, останаха да гледат сеир с доза злорадство. Вместо да участват. Можеше да се постигне с тези 800 дни, каквото постигнахме, може би са били 1000, ама се постигна много", обобщи позицията си Сакскобургготски.
Снимка:clubz.bg
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Даниел Митов оттегли пред премиера номинацията си за служебен министър на външните работи
Даниел Митов оттегли пред премиера номинацията си за служебен министър на външните работи
На първо четене: Либерализацията на пазара на ток се отлага с година
На първо четене: Либерализацията на пазара на ток се отлага с година
Бебета от Кюстендил са първите жертви на коклюш у нас
Бебета от Кюстендил са първите жертви на коклюш у нас
Росен Желязков забранил предизборни срещи в НС, Нинова му иска оставката
Росен Желязков забранил предизборни срещи в НС, Нинова му иска оставката



Яндекс.Метрика