Само четири икономически университета ще останат у нас до няколко години

12.02.2019 г. 09:25:14 ч.
/
Само четири икономически университета ще останат у нас до няколко години
До няколко години у нас ще останат само четири икономически университета, като оптимизацията вече е започнала с преструктуриране на приема. Това заяви във Велико Търново министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по повод готовността за протести в Стопанската академия „Димитър Ценов“ в Свищов заради дефицит от над 3 милиона лева в бюджета на висшето училище.Държавните университети, в които ще остане да се изучава икономика, са Софийският университет, Университетът за национално и световно стопанство, Икономическият университет във Варна и Стопанската академия в Свищов, посочи образователният министър, но не уточни кога това ще стане факт.По повод кризата в Стопанската академия и готвените протести заради сериозните финансови затруднения и настояването за държавна финансова помощ, Красимир Вълчев коментира: 
"Не е честно и към държавата, и към данъкоплатците да вземаш решение и след това да идваш със сметката. Без никой да ги е съгласувал с нас тези решения. Впрочем аз разбрах, че Стопанската академия в Свищов в почти същия ден, в който са взели решение да не гласуват бюджет, са взели решение за увеличение на възнагражденията".
По думите на Вълчев, единственият вариант за временна подкрепа е по линия на финансиране на програми за оптимизация, но в момента такива няма.Правителството ще продължи да отпуска всяка година по 1,380 милиард лева за образование, защото това са пари, дадени за бъдещето. Просветното министерство предвижда подкрепа за креативните учители и за развитие на културата на иновации в училищата. Това отбелязаха във Велико Търново участниците в инициативата на ГЕРБ за граждански диалог „Европа в моя дом“.Образованието е основен акцент в програмата на правителството в последните две години, защото инвестицията в образование е инвестиция в бъдещето, за която помага и европейската солидарност, посочи председателят на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов:
"500 училища ще бъдат модернизирани, а средствата, които са отпуснати по ОП „Региони в растеж“ е в размер на над 700 милиона лева".
Образователният министър Красимир Вълчев отбеляза, че усилията по връщането на 40 000 деца в училище сега трябва да бъдат насочени към това те всеки ден да бъдат в клас.
"Трудно осигуряваме тази ежедневна посещаемост за една голяма част от децата. Залагаме на учителите, те не могат да се справят сами, затова е необходима подкрепа от страна на всички институции".
Вълчев посочи, че се обмислят варианти с Гранична полиция за засичане на информацията за децата, напускащи страната и отпадащи от образователната система.
Усилията на образователното министерство сега се насочват към детските градини. През април-май ще започне проектът за 200 часа допълнително обучени по български език в детските градини.
Образователният министър заяви, че системата трябва да се префокусира към креативните учители, които да научат децата на критично мислене, а регионалните управление на образованите предстои да сменят функциите си от контролни към подкрепящи училищата и учителите.
Евродепутатът Ева Майдел акцентира върху връзката на бизнеса с образованието:
"Има конкретни проекти, по които се работи, един от тях е „Домино“, които целят да обучат над 7000 млади хора само тази година".
В започналата лидерска академия за училищни директори бизнес лидери ще споделят своите знания и ефективни практики.


Снимка:static.bnr.bg
Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
Даниел Митов оттегли пред премиера номинацията си за служебен министър на външните работи
Даниел Митов оттегли пред премиера номинацията си за служебен министър на външните работи
На първо четене: Либерализацията на пазара на ток се отлага с година
На първо четене: Либерализацията на пазара на ток се отлага с година
Бебета от Кюстендил са първите жертви на коклюш у нас
Бебета от Кюстендил са първите жертви на коклюш у нас
Росен Желязков забранил предизборни срещи в НС, Нинова му иска оставката
Росен Желязков забранил предизборни срещи в НС, Нинова му иска оставката



Яндекс.Метрика