Начало >Добруджа >Култура

Самостоятелна изложба на Николай Тодоров в Художествена галерия – Добрич

24.06.2019 г. 10:40:03 ч.
/
Самостоятелна изложба на Николай Тодоров в Художествена галерия – Добрич
„Тайнство“ е нарекъл своята пета самостоятелна изложба в Добрич Николай Тодоров. Тя ще бъде открита на 27 юни от 17,30 ч. в Художествена галерия – Добрич. В последните години неговите творчески открития са свързани с историята, в търсене на архетипа, на корените, на първичните знаци.

Ето какво разказва той за тях: „Моите търсения ме отведоха към шумерските клинописи и други по-древни символи и знаци: първичните резки, спиралата, лабиринта, концентричните кръгове и други. Така постепенно достигнах и до древните изчистени знаци и рисунки в пещерата Магура. Те са космогонични и представляват цяла енциклопедия. В тях е вложена много енергия и космически разум, вследствие на което въздействието им е потресаващо. Това са първообразите на египетските йероглифи и по-късно на знаците от глаголицата, като са силно изчистени откъм графично изображение. В представените композиции аз поставям знаците в една друга структура, така че те вече звучат по един по-различен и специфичен начин. Аз се уча от природата, камъка, скалите и сливайки природните структури с древните знаци, създавам произведения, които са релефни, подчертано материални, с тежест, и в същото време имат едно специфично излъчване...“

„Тайнство“ е тридесетата самостоятелна изложба на Николай Тодоров. В нея представя четиринадесет живописни платна, изпълнени с негова авторска техника. Той работи в областта на живописта, рисунката, колажа, монументалните изкуства. Негови творби се намират в Националната художествена галерия, СГХГ, ХГ – Добрич, ХГ “Борис Георгиев“ – Варна, Занко Aшрам в гр. Табарц - Германия, музеят „Белльо Пинейро - гр. Ел Ферол, Испания, компанията "Кока-Кола", американският президент Бил Клинтън; и много частни колекции в България и чужбина: Испания, Швеция, Франция, Германия, Македония, Шотландия, Русия, Румъния,Казахстан, Индия и САЩ. Участник е в много групови изложби, пленери и биеналета. Член е на Съюза на българските художници.

Коментирайте
Подобни новини
"Диана Ескпрес" гостуват на "Трикси" на 25 август
"Диана Ескпрес" гостуват на "Трикси" на 25 август
Съставът за градски шлагери "Добрич" ще изнесе юбилеен концерт в парка на 24 август
Съставът за градски шлагери "Добрич" ще изнесе юбилеен концерт в парка на 24 август
 КУЛТУРЕН АФИШ  19 – 25 август 2019 г.
КУЛТУРЕН АФИШ 19 – 25 август 2019 г.
Творби на италианския художник Алфонсо Бавузи ще бъдат изложени в Каменна зала в Двореца
Творби на италианския художник Алфонсо Бавузи ще бъдат изложени в Каменна зала в ДворецаЯндекс.Метрика