Самоуправление на Донбас само след като бъдат изпълнени ред условия

19.07.2015 г. 16:38:38 ч.
/
Самоуправление на Донбас само след като бъдат изпълнени ред условия
Украинският закон за специфично местно самоуправление в някои райони от Донецка и Луганска област може да влезе в сила, едва щом бъдат изпълнени "цял ред предварителни условия", заяви държавният глава Петро Порошенко, цитиран от ТАССв неделя.

В обръщение на сайта на президентската канцелария Порошенко уточнява част от условията - да се разоръжат сепаратистите в Донбас, Киев да възстанови контрола върху цялата граница с Русия и да бъдат проведени "честни, свободни и демократични местни избори".

Формално приет, законът за специалния статут на Донбас фактически е замразен, отбелязват руски медии. Президентът признава, че споменаването на този акт в предложените от него поправки в конституцията е станало "препъникамък" и повод за дискусия в парламента. В тази връзка Порошенко за пореден път изтъква, че "в закона и в проектоконституцията няма и не може да има никакъв специален статут" за сепаратистка Източна Украйна.

"Постоянно законодателство за специален статут на някои райони от Донецка и Луганска област" предвиждат мерките за изпълнение на мирните споразумения от Минск, съгласувани от тристранната контактна група за Украйна през февруари т. г., посочва ТАСС.

Порошенко обещава да положи всички усилия предложените от него конституционни промени, насочени към децентрализация на Украйна, да бъдат окончателно подкрепени от Върховната рада наесен.

"Провалът на тази реформа би означавал" по-специално "край на международната коалиция в подкрепа на Украйна", заявява в обръщението си той. "Няма да позволя никому у нас да разруши този съюз със Запада и да ни отнеме едно такова предимство", подчертава държавният лидер.

Стремежът на Украйна към мир не означава пацифизъм, предупреждава президентът във връзка с гласуваното от парламента преди два дни допълнително финансиране за операцията срещу сепаратистите в Донбас - близо 240 милиона долара. Догодина Киев ще увеличи още повече разходите за войската, ще ускори нейното въоръжаване и преоборудване с най-нови образци оръжия и бойна техника, уверява Порошенко.

Същевременно руският външен министър Сергей Лавров призова украинското правителство да изтегли войските си от село Широкино край южния украински град Мариупол и да започне диалог с бунтовниците за конституционното уреждане на Донбас.

В телефонни разговори с украинския си колега Павло Климкин и с германския - Франк-Валтер Щайнмайер, руският първи дипломат посочи, че донецките сепаратисти вече са се изтеглили от селото, разположено на подстъпите към град Мариупол.

Лавров потърсип и държавния секретар на САЩ Джон Кери, за да изтъкне, че украинските власти не изпълняват договореностите за пряк диалог с бунтовниците и не допускат техни представители в консултациите за конституционна реформа и по-голяма автономия на Донбас
Снимка:www.mediapool.bg
Източник:Община ДОБРИЧ

Коментирайте
Подобни новини
Израелски атаки по Иран, но не с ракети, а с дронове. Целите – военни бази
Израелски атаки по Иран, но не с ракети, а с дронове. Целите – военни бази
Ей Би Си: Израел подготвил и отменил отговор на иранската атака
Ей Би Си: Израел подготвил и отменил отговор на иранската атака
Над 50 000 руски военни са загинали във войната в Украйна
Над 50 000 руски военни са загинали във войната в Украйна
Невиждан потоп в Дубай, квартали под вода, отменени полети, жертви
Невиждан потоп в Дубай, квартали под вода, отменени полети, жертви



Яндекс.Метрика