Саудитска Арабия настоя Русия да спре бомбардировките

01.10.2015 г. 14:03:36 ч.
/
Саудитска Арабия настоя Русия да спре бомбардировките
Саудитска Арабия, водещият противник на сирийския президент Башар ал Асад, настоя Русия да прекрати въздушните си удари в Сирия, започнали във вторник и продължаващи и днес. Според саудитците бомбардировките единствено причиняват цивилни жертви без да нанасят щети на бойците от "Ислямска държава", срещу която Москва твърди че се бори. В изказване в ООН в Ню Йорк високопоставен саудитски дипломат заяви, че Русия и Иран – основните съюзници на Асад, не могат да претендират, че се боряс тероризма на "Ислямска държава" и в същото време да подкрепят тероризма на сирийските власти в Дамаск. Посланик Абдала ал Муалими изказа "дълбока загриженост относно военните операции, които руските сили провеждат в Хомс и Хама – места, където не присъстват отряди на "Ислямск адържава". Тези атаки причиниха невинни жертви. Настояваме това да бъде прекратено незабавно и да не се подновява". "Що се отнася до държавите, твърдящи напоследък, че се борят срещу тероризма на "Ислямска държава", те не могат в едно и също време да подкрепят тероризма на сирийския режим и терористичните му чуждестранни съюзници като (ливанската) "Хизбула", (елитните ирански сили) "Кудс" и други терористични сектантски групировки", каза още той в предаване на телевизия "Ал Арабия".  Руските действия вероятно ще замразят отново деликатния процес на сближаване между Москва и Рияд, започнал преди година. Двете държави подкрепят противоположни сили в Сирия и имат различно мнение за иранската ядрена програма, но опитват да поддържат форма на "мирно съвместно съществуване", коментира "Ройтерс".

През ноември изглеждаше, че атмосферата между тях се разведрява с посещението в Москва на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман. Делегацията, която той предвождаше, подписа серия споразумения в секторите на отбраната и енергетиката. Визитата дори създаде очаквания за сближаване между Русия и Саудитска Арабия, но след руската операция в Сирия те се изпариха.  "Посетих Русия, както сториха и други представители на арабските държави от Персийския залив, и знаете за позитивната атмосфера преди дв амесеца", каза външният министър Адел ал Джубейр в интервю за вестник "Ал Хайт" в четвъртък. "Но изведнъж Русия засили военната си роля в Сирия и обяви политическа позиция в подкрепа на Асад."
"Уолстрийт джърнъл" посочва, че на среща в ООН в понеделник и другите араби от Залива са отхвърлили предложението на президента Владимир Путин за антитерористична коалиция в Сирия и са обещали да засилят подкрепата си за групировките, борещи се за сваляне на Асад. "Недопустимо е да се търси политическо решение, при което Асад остава на власт", каза Ал Джубейр, според когото руската оферта "няма да доведе до нищо". "Има умерена сирийска опозиция, бореща се с Асад. Очакваме подкрепата за нея да продължи и да бъде увеличена", добави той пред журналисти.

В предвожданата от САЩ военна коалиция срещу ислямистите в Сири и Ирак са Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Йордания и Бахрейн.

Не е ясно дали тези държави биха допуснали подпомаганите от тях групировки в Сирия да се изправят срещу руснаците в сражение – нещо, което още повече ще размести регионалния баланс на силите, коментира "Уолстрийт джърнъл".

"Решението в Сирия не зависи от Русия", добавя Ал Джубейр в интервюто за "Ал Хаят". "Принципът е, първо, няма място за Башар ал Асад в бъдещето на Сирия. Второ, трябва да бъдат подкрепени гражданските и военните институции в Сирия, за да се избегне пълен хаос." Трета точка би могло формирането на преходен съвет с представители на всички сирийци, казва външният министър.

Що се отнася до Техеран, "Уолстрийт джърнъл" цитира Ал Джубейр да казва: "Иран е част от проблема и не може да бъде част от решението на сирийската криза".
Снимка:www.dnevnik.bg
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Русия обяви, че ще върне на семействата им 48 депортирани украински деца
Русия обяви, че ще върне на семействата им 48 депортирани украински деца
Макрон: Икономическият модел на ЕС вече не е жизнеспособен
Макрон: Икономическият модел на ЕС вече не е жизнеспособен
Сделките с недвижими имоти в Европа се сринаха до най-ниските нива от 13 години
Сделките с недвижими имоти в Европа се сринаха до най-ниските нива от 13 години
ЕК изплати помощи на Украйна в размер 1,5 млрд. евро
ЕК изплати помощи на Украйна в размер 1,5 млрд. евро



Яндекс.Метрика