Сблъсъци между полиция и протестиращи пред БНТ след излизане на евродепутат от ГЕРБ

10.10.2020 г. 11:00:27 ч.
/
Сблъсъци между полиция и протестиращи пред БНТ след излизане на евродепутат от ГЕРБ
Впоредна петъчна вечер се стигна до сблъсъци пред сградата на БНТ, където протестиращите очакваха участващи в обзорното предаване "Панорама" представители на управляващите. Днес атакуван беше евродепутатът от ГЕРБ и ЕНП Андрей Новаков.
Около 22 часа той беше посрещнат от протестиращите с викове "Оставка", "БКП", "Мафия", "Боклуци". Новаков спря да разговаря с тях, но в един момент се оттегли с бърза крачка към колата си, подпомаган от полицаи.
Протестиращите опитаха да го последват, но им беше попречено от униформените. Стигна се до физически сблъсъци и упреци за упражнено насилие, включително над майка с дете. Освен Новаков, гости в "Панорама" бяха народните представители Кристиан Вигенин (БСП) и Йордан Цонев (ДПС).Около 22.20 часа излезе и Кристиан Вигенин, който също влезе в спор с протестиращите за позициите на БСП по актуални въпроси, включително изборът на Иван Гешев за главен прокурор. Спрямо него обаче нямаше агресия, а само порой от въпроси. Повече от 40 минути Вигенин отговаря на въпросите на хората, а след като си тръгна коментарът беше: "Доста въпроси, доста малко отговори, доста уклончиви отговори".

До 23 часа така и не стана ясно от къде и как излезе Йордан Цонев, когото протестиращите също очакваха.
Митингът пред БНТ започна малко преди 21 часа Той мина под надслов "Гражданската Панорама". В импровизирано студио се обсъждаше корупцията при издаване на шофьорски книжки и други актуални теми. Близо половин час той разговаря с протестиращите, като защитаваше позициите на БСП и се опитваше да убеди хората, "че тази БСП, не е онази БСП".
Малко след 21 часа речите приключиха и започнаха викове "Оставка". Протестиращите изпратиха свои представители пред всички входове и изходи на БНТ, което наложи затварянето на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" между улица "Шипка" и бул. "Цар Освободител". По сградата на телевизията за пореден път бяха хвърляни яйца.
Около 21.30 часа протестиращите на бул. "Евлоги Георгиев" опитаха да преградят с контейнери за смет пътното платно, което доведе до кратко спречкване с полицията. В крайна сметка няколко кофи за боклук бяха поставени на пътя, а малко преди 23 часа една от тях беше и запалена, което наложи намесата на пожарникари.
Следващият масов протест ще е на 16 октомври
Няколко часа по-рано на 93-тото издание на протеста срещу властта беше оповестено, че следващото - пето издание на "Великото народно въстание", както биват кръщавани най-масовите протести срещу правителството и главния прокурор, ще се проведе на 16 октомври, когато е стотният ден от началото на протестите. Началният час е 17.Днес на площад "Независимост" имаше около стотина протестиращи. Те планираха шествие до "Орлов мост" и блокиране на ключовото кръстовище за няколко часа, но така и не успяха да реализират намеренията си.

На днешния протест бяха съобщени данни от социологически проучвания, посочващи доверието в национални институции и политици, както и към протеста. "Според едно проучване доверието в прокуратурата е 12%, в правителството - 7%, по времето на Жан Виденов беше 11%, а доверие в протеста - 70%. 2/3 подкрепят. Ако прибавим и пенсионерите, които все още се страхуват да изкажат мнението си, подкрепата в протеста щеше да е 90-95%, коментира проф. Велислав Минеков.
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Актуализират методиката на машините за гласуване
Актуализират методиката на машините за гласуване
Иран заплаши да преразгледа ядрената си доктрина
Иран заплаши да преразгледа ядрената си доктрина
ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за партизански тактики с договора с Боташ
ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за партизански тактики с договора с Боташ
ЦИК започва прием на документи за НПО наблюдатели на изборите
ЦИК започва прием на документи за НПО наблюдатели на изборите



Яндекс.Метрика