Седем българи, замесени в телефонни измами, са предадени на Гърция

17.02.2017 г. 11:13:40 ч.
/
Седем българи, замесени в телефонни измами, са предадени на Гърция
България е предала на Гърция седем българи в четвъртък в изпълнение на европейски заповеди за арест, съобщи МВР.
Задържаните са част от организирана престъпна група, която се е занимавала с телефонни измами в Солун от 5 май до 28 юни 2015 г. По първоначални данни в групата са участвали повече от 20 българи и гърци, се казва в съобщението на МВР.
Неутрализирането на групата е станало след взаимодействие между българските и гръцките власти. В хода на разследването са се включили служители от Дирекцията на полицията в Солун и криминалисти от Русе и Велико Търново.
Участниците в престъпната група са действали основно по две измамни схеми. Едната е била свързана с внезапен здравословен проблем с роднина, настанен в болница и нуждаещ се от средства за лечение. При другата измамникът се представя за "близък", който е причинил тежка катастрофа със загинало дете и спешно се нуждае от пари, за да избегне ареста и да заплати разноски по лечение на пострадалите в катастрофата.
Измамниците са подбирали жертвите си сред възрастното население в Солун. Те са се представяли за лекари, адвокати или техни роднини.
За да бъдат държани под напрежение и да не могат да се свържат с техните истински близки, още докато разговорите продължавали, двама от участниците в групата отивали пред домовете на възрастните хора, повтаряли неверните данни и обяснявали, че са изпратени от съответния човек.
Арестите на седемте българи са продължение на предприети съвместни действия на българската и гръцката полиция, в резултат на които в началото на 2016 г. в Банско е задържан Х.К. (27 г.), който е с кипърско и българско гражданство. По първоначални данни той е бил лидер на групата.
В края на миналата година и началото на тази на територията на областите Велико Търново и Русе са установени и задържани и останалите седем българи, участници в престъпната група.
Това са А.Х. (42 г.), А.А. (35 г.), Д.Я. (38 г.), Д.Д. (22 г.), Д.Д. (31 г.), Р.Д. (41 г.) и Б.Д. (42 г.). Те са арестувани в изпълнение на европейски заповеди за арест.

До момента е установено, че престъпната група се е опитала да измами общо 34-ма възрастни гърци. От тях 30 не са успели да заблудят, но други 14 са станали техни жертви и са им дали различни суми пари и ценни вещи.

По първоначални данни общата парична сума, която са придобили и са се опитали да присвоят е в размер на 257 640 евро, както и скъпоценности на неустановена стойност.
Снимка:www.dnesbg.com
Източник:mediapool.bg

Коментирайте
Подобни новини
Тютюнопроизводители и животновъди пак на протест
Тютюнопроизводители и животновъди пак на протест
КЗК наложи мерки срещу картел на шест вериги бензиностанции
КЗК наложи мерки срещу картел на шест вериги бензиностанции
НЕК със 126 млн. лева загуби към момента
НЕК със 126 млн. лева загуби към момента
Местан ще заведе дело срещу България в Страсбург, щял да сезира и НАТО
Местан ще заведе дело срещу България в Страсбург, щял да сезира и НАТОЯндекс.Метрика