Начало >Добруджа >Общество

Седем души са настанени в къщата за подслон през зимата на бездомни в Добрич (ВИДЕО)

19.01.2021 г. 11:54:30 ч.
/
Седем души са настанени в къщата за подслон през зимата на бездомни в Добрич (ВИДЕО)
Къде могат да се приютят бездомните в Добрич на фона на ниските температури, които сковаха Добруджа през последните дни? Този въпрос отново ни задават добричлии. Отговор за медийна група „Добруджа“ и нашите слушатели, читатели и зрители даде Красимира Кирова – главен експерт в дирекция „Хуманитарни дейности“ на Община Добрич.
В къщата за временно настаняване на бездомници, която се намира по ул. „Иван Пенаков“ и се стопанисва от Община Добрич в момента са настанени 7 човека. Повечето от тях не са от града, а от съседни населени места. Капацитетът на къщата е на 100% зает през последните студени дни. Тази възможност за хората без дом се предоставя от Общината за пета поредна година.
По принцип бездомните хора могат да бъдат подслонени за вечерните часове, но предвид много студеното време, има възможност за престой и през деня, каза Красимира Кирова. За настанените в къщата се осигурява и топъл обяд.
Телефонът, на който добричлии могат да сигнализират за лица, нуждаещи се от подслон в студените зимни месец е 058/602 724. Сигналите се приемат денонощно – 24 часа.
За подобни случаи може да се съобщи и на място в дирекция „Хуманитарни дейности“ при Община Добрич. Всеки сигнал се проверява, каза Красимира Кирова.
Тя уточни, че се поддържа връзка и с други институции. Когато става въпрос за настаняване на майки с деца си партнираме успешно с приюта към храм „Св. Троица“. Последният случай на жена, настанена в този приют със съдействието на Община Добрич е от вчера, уточни главният експерт.
Много добре работи Общината и с фондация „Милостиво сърце“, чрез която се осигурява подслон на бездомни мъже.
Обичайно бездомните, подслонявани в зимните месеци в къщата по ул. „Иван Пенаков‘ са около 8 души. Няма драстична промяна в броя им през последните години, каза още Кирова.
Сред настанените в къщата е и Филип, който е от Добрич. Той е без дом и се скита по улиците на града вече 4-5 години. Преди за загуби покрива над главата си е бил, строител. Поставях гипсокартон и правех шпакловки, обясни той. По думите му всичко се обърква след появата на здравословен проблем с краката. Това го остава без препитание, а в последствие и без дом.
Има семейство – жена и вече пораснал син, които са в Турция, но Филип не подържа връзка с тях. Не съм ги виждал от 18 години и не искам да ги занимавам с проблемите си, обясни мъжът.
 
Репортаж на Галина Бозукова и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Работилница за дърворезба “Традиции и съвремие“ организират Европа Директно Добрич и Младежкият център
Работилница за дърворезба “Традиции и съвремие“ организират Европа Директно Добрич и Младежкият център
Водните аварии днес
Водните аварии днес
Прогноза за времето в петък
Прогноза за времето в петък
ОИЦ-Добрич се включи в провелата се днес трудова борса в сферата на туризма
ОИЦ-Добрич се включи в провелата се днес трудова борса в сферата на туризма



Яндекс.Метрика