Семена от бяла детелина и звездан предлага Научният център по земеделие в Търговище (АУДИО)

28.10.2020 г. 14:10:06 ч.
/ ИА Добруджа
Семена от бяла детелина и звездан предлага Научният център по земеделие в Търговище (АУДИО)
Семена за бяла детелина и звездан предлага Научния център по земеделие в Търговище. Бялата детелина е сорт „Търговище 40”, а  звездан – „Търговище 1”. Те са създадени от колектив на центъра. Търсенето е било засилено допреди 6-7 години, след което се регистрира спад в интереса.
Бялата детелина е многогодишно бобово тревно фуражно растение, пасищна сенокосна култура. Подходяща е за планинските и полупланинските региони, както и за затревяване на паркове и игрища. Включва се като компонент на пасищните смески. Тя е и много добра медоносна култура, цъфти от пролетта до есента.
Звезданът е много актуална култура през последните години, тъй като е сухоустойчив, посочи директорът на научния център доц. д-р Румен Калев.

Доскоро звеното на Селскостопанска академия в Търговище е предлагало и богат набор от овощен посадъчен материал. Конкуренцията обаче се оказала непосилна за тях. Производството на овощен материал е много трудоемко. Необходими са специализирани и квалифицирани работници. Преустановено е и производството на посадъчен материал от ябълки, сливи, череши, круши и др. Останали са единствено лешниковите насаждения. Центъра има най-богатата маточна лешникова градина с 18 сертифицирани сорта лешници.
Доскоро търсенето на лешникови издънки е било огромно заради програма на Държавен фонд  „Земеделие” за увеличаване на лешниковите и орехови насаждения. Произвеждани са до 12000 издънки годишно, но сега количествата са спаднали до няколкостотин.

Голяма част от техниката ни е и морално и материално остаряла. Необходими са много средства за поддръжката й, като това рефлектира и върху качеството на обработката. През последните години успяхме да подменим някои неща, най-вече прикачен инвентар. Миналата година успяхме да заделим средства и закупихме една нова комбайна, която замени старата, използвана в продължение на 35 години, посочи още доц. Калев. 

Средствата, които държавата отпуска за аграрната наука са недостатъчни. Ръководството на  Селскостопанска академия прави всичко възможно за едно реално и справедливо разпределение на финансите, като голяма част от издръжката се предоставя на ръководствата на съответните звена. И тук ние срещаме определени затруднения, защото сме малък колектив. Не можем да си позволим да разработваме проекти, с които да участваме в областта на научно-изследовотелската дейности, чрез които се привличат средства. Това се прави от големите институти. За нас остава единствено реализация на продукцията, която обаче не винаги успяваме да продадем. Положението стана още по-трудно заради климатичните изменения, които наблюдаваме през последните няколко години. Не можем да получим планираната продукция, нямаме и възможност да поливаме. Преди години тук имаше изградени поливни системи, но с времето всичко бе унищожено и те вече не работят, заяви още директорът на Научния център по земеделие в Търговище.
Мирослав Балчев

Аудио:


Коментирайте
Подобни новини
Фирмата с модерната мелница за брашно в Генерал Тошево с награда на „Форбс“
Фирмата с модерната мелница за брашно в Генерал Тошево с награда на „Форбс“
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?



Яндекс.Метрика