Сенатори замислят привидно да затруднят правото на Тръмп да обявява война

17.04.2018 г. 09:32:11 ч.
/
Сенатори замислят привидно да затруднят правото на Тръмп да обявява война
Американските сенатори - както републиканци, така и демократи, представиха нова концепция за използване на сила против терористи зад граница, която ако бъде одобрена от Конгреса, ще замести действащия от 2001 година Закон за оторизация за използване на военна сила (AUMF). Ключови положения в новия документ са овластяване на президента с правото да провежда военни операции срещу терористични групировки и свързаните с тях сили, както и възможността законодателите да отнемат това право от държавния глава. Сенаторите подчертават, че на президента няма да бъде разрешено да предприема военни действия срещу държава без изричното разрешение на Конгреса. Така държавният глава принципно не може да обявява война без решение на законодателите на страната. 
Реално обаче се разширяват правомощията на президента да оторизира удари като въздушния удар от събота сутринта (14 април) срещу Сирия без санкция на Конгреса, сочи материал на Defense News. Всъщност президентът трябва в рамките на 48 часа да уведоми Конгреса дали и ако трябва да бъдат проведени военни операции в държави извън Афганистан, Сирия, Ирак, Сомалия, Йемен и Либия, т.е. за изброените държави няма такова ограничение. Американският президент ще трябва да казва на Конгреса и за операции срещу "новосъздадени асоциирани сили". След уведомлението стартира период от 2 месеца, в който Конгреса трябва да реши дали да напише специално законодателство, с което да блокира разширението на ударите, които са стартирани от президента. Освен това няма времева рамка на новото предложение, а по принцип такива поправки се правят с идеята действието им да изтече след време - както стана с т.нар. Патриотичен акт. Вместо това ще бъде включен механизъм за изменение на сега предлаганите текстове - след време.
Снимка:twt-thumbs.washtimes.com
Източник:actualno.com

Коментирайте
Подобни новини
Пучдемон не се страхува да бъде върнат в Испания
Пучдемон не се страхува да бъде върнат в Испания
Дори висши републиканци нападнаха Тръмп заради срещата с Путин
Дори висши републиканци нападнаха Тръмп заради срещата с Путин
Куба пуска мобилен интернет
Куба пуска мобилен интернет
Тръмп продължи да критикува съюзниците и заяви, че САЩ плащат 91 процента от разходите за сигурността на Европа
Тръмп продължи да критикува съюзниците и заяви, че САЩ плащат 91 процента от разходите за сигурността на ЕвропаЯндекс.Метрика