Шефове на държавна енергийна компания си купуват последен модел GSM-и чрез "нагласена" обществена поръчка

13.05.2015 г. 09:19:13 ч.
/
Шефове на държавна енергийна компания си купуват последен модел GSM-и чрез "нагласена" обществена поръчка
Ръководството на държавно енергийно дружество се готви да си купи последен модел GSM-апарати чрез "нагласена" обществена поръчка. Това установи проверка на БГНЕС при преглед на документацията на обявената в понеделник от "Булгартрансгаз" ЕАД публична покана за участие в търг за доставка на общо 160 броя GSM-апарати.
Максималната стойност на доставката е 67 200 лв., с ДДС. Близо половината от сумата ще отиде за закупуването на 19 апарата. Заповедта за назначаването на комисията, която ще избере фирмата-доставчик на апаратите, е подписана от Георги Гегов, изпълнителен директор на дружеството. Закупуването на телефоните ще е за сметка на бюджета на държавната компания. 
При преглед на техническата спецификация лесно може да бъде установено, че изискванията за 19 от апаратите, които трябва да бъдат доставени отговарят на един точно определен модел GSM-апарат. Той e на пазара на мобилни телефони само от няколко седмици и сред най-луксозните в своята категория. Техническите характеристики за 19-те телефона, които шефовете от "Булгартрансгаз" искат да им се доставят са следните: тип на дисплея – Super Amoled; екран – сензорен мултитъч, Gorilla Glass; вътрешна памет – не по-малко от 32 GB; вградена камера – не по-малка от 16 МР; операционна система – минимум Android 5.0; процесор – не по-малко от 8 ядрен Exynos; памет – не по-малка от 3 GB RAM; размери на апарата – не по-големи от 72х143х7 mm; модел – минимум 2015 г.; цвят – черен. Друго условие на поръчката е телефонът да не е кодиран и да може да се ползва в мрежите на всички мобилни оператори.
Телефонът, който отговаря напълно на изискванията, поставени от "Булгартрансгаз", е последният модел Samsung S6 Edge, който е хит в пролетните продажби и на трите мобилни оператора у нас. Цената в търговската мрежа, без обвързващи договори на последния модел смарт-телефон на Samsung е 1500 лв. Той е с дисплей Super Amoled, със сензорен екран, Gorilla Glass, вътрешна памет от 32 GB и нагоре, 16 МР вградена камера, операционна система Android OS, v5.0.2, процесор Еxynos, памет от 3 GB RAM, с размери на апарата 142,1х70,1х7 mm, модел – 2015 г., а сред цветовете, в които се предлага присъства и черния.
При цена от 1500 лв. на един Samsung S6 Edge означава, че за доставката на 19 апарата ще отидат 28 500 лв. или почти половината от парите, които "Булгартрансгаз" ще плати за доставката на общо 160 нови мобилни телефони. От документацията става ясно, че за редовите служители на държавното дружество са предвидени 124 апарата, но от далеч по-нисък клас, както и още 17 апарата, за които е посочено, че не трябва да са с мултитъч екрани.
"Булгартрансгаз" ЕАД е дъщерно дружество на "Български енергиен холдинг" ЕАД. Ръководството на "Булгартрансгаз" ЕАД за последно бе сменено в края на 2014 г. Новите шефове на държавната компания са кадри свързани с ГЕРБ, като дори има и избран, но отказал се от мястото си в парламента депутат.
Георги Гегов, който е изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" ЕАД, бе директор на "Южен поток – България" до септември 2013 г. Гегов е бил член на управлението на "Булгартрансгаз" ЕАД в периода 2012 – 2013 г. До средата на 2012 г. Георги Гегов е част от управлението на общинското дружество "Софийски имоти", но го напуска след като поста на председател на Столичния общински съвет е освободен от Андрей Иванов, дотогава изключително близък до Бойко Борисов. Председател на Управителния съвет на "Булгартрансгаз" ЕАД е Таня Захариева, която бе избрана с преференция през октомври месец 2014 г. за депутат от ГЕРБ, но се отказа от мястото си в Народното събрание.
"Булгартрансгаз" ЕАД е сред държавните дружества в сферата на енергетиката, които останаха с блокирани 55 млн.лв. в КТБ. Компанията е сред най-печелившите от системата на БЕХ. Печалбата й за 2014 г. възлиза на над 75 млн.лв. Добрите финансови показатели се дължат, не толкова на мениджърските способности на ръководството, а на изкуствения монопол, според който "Булгартрансгаз" ЕАД има договор за транзитиране през българска територия на руски газ до 2030 г.

Принципал на БЕХ, съответно на "Булгартрансгаз" е министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Като бивш директор на Агенцията за държавна финансова инспекция Петкова вероятно се е сблъсквала с множество подобни примери за "нагласяване" на обществени поръчки, според интересите на възложителя.
Снимка:i0.wp.com
Източник:БГНЕС

Коментирайте
Подобни новини
Румен Радев: Главчев не разбира с какво се е заел, камо ли да оглави МВнР
Румен Радев: Главчев не разбира с какво се е заел, камо ли да оглави МВнР
Главчев предлага да поеме МВнР
Главчев предлага да поеме МВнР
Пострадалите след преобръщането на български автобус в Турция са в добро състояние
Пострадалите след преобръщането на български автобус в Турция са в добро състояние
Голямо количество хероин е заловен на ГКПП "Капитан Андреево"
Голямо количество хероин е заловен на ГКПП "Капитан Андреево"



Яндекс.Метрика