Начало >Добруджа >Общество

Ще има ли трета серия от "Да гласуваш на инат"?

16.01.2019 г. 16:38:46 ч.
/
 Ще има ли трета серия от "Да гласуваш на инат"?

Преди повече от три години осем политически сили получиха доверието на гражданите на Добрич. В местният парламент удобно се настаниха 41 съветници. Ако се заиграем с цифрите сега обърнатото число 41 в 14 по 14 решава човешки съдби отложени от живково време до днес. На извънредна сесия вчера /15.01.2019/ 14 съветници-ГЕРБ, ВМРО, НФСБ се въздържаха да предрешат построяването на блок „Добрич“. Днес са необходими други 14 гласа за нова извънредна сесия, за да се опитат БСП,Атака, АБВ,РБ и ДПС да поправят грешката. Тези пет партии ще съберат със сигурност 14 гласа защото , вчера бяха 20 гласувалите „за“  вземане на кредит от 2,5 милиона лева за довършване на жилищния блок.  При положение, че на две сесии гласовете за довършване на блок „Добрич“ чрез заем,  а не със собствени средства  не стигнаха, къде е гаранцията при нова извънредна сесия да се намери изход. Думите са едно, делата друго. За да стане ясно кой каква кауза защитава поместваме изказванията на общинските съветници участвали в пресконференцията.
Атанас Атанасов- лидер на ПП“Атака“-Добрич , председател на ПК“Бюджет, финанси и данъчна политика“:

Всички тези политически сили които сме тук, БСП,Атака,АБВ, РБ и ДПС се обединяваме върху това да продължим инициативата която имахме и за тази извънредна сесия, за да се случи довършването на блок „Добрич“. Механизмите, по които ще тръгнем са няколко. Не е изключен и варианта да инициираме още от днес, ако съберем изискуемите 14 гласа, нова извънредна сесия на същата тема, както беше и предходната. Ако няма решение и на нея, сме се обединили от варианта да търсим краткосрочно финансиране през тази година. Чрез него да се подсигури първоначален финансов ресурс за довършването на блок „Добрич“.Евентуално на следващи заседания ще бъде изчистен и механизма.Това което се твърди от нашите колеги от ГЕРБ, че довършването на блок „Добрич“ може да се случи със собствени средства, според мен и колегите е нереалистично.Защо? Факт е ,че имаме пикова година 2018-та в преизпълнението на местните данъци и такси.Факт е, че имаме една голяма сделка за разпореждане.Знаете за прословутия комплекс т.н. „Знаме на мира“ от където имаме преизпълнение от разпореждане с общински имоти. Това не означава, че тези средства са свободни за настоящата финансова година, защото имаме да изпълняваме редица мероприятия за 2019 год. Ще визирам само едно. Изграждане , ремонт и поддръжка на улична мрежа в размер на близо 2,5 милиона лева. Днес излизат справките за разходната част, която ще бъде в проектобюджета за 2019 год.Ако минем на варианта с довършването на блок „Добрич“ със собствени средства, обричаме всички останали мероприятия, като финансиране на ДГ, благоустройствени мерки и всички останали дейности на недостиг от финансов ресурс.Това което ние постигнахме на вчерашната извънредна сесия, с редицата оценки пазарни беше за да изчистим максимално финансовата рамка. Според мен тя беше изчистена.

Мая Димитрова- председател на БСП-Добрич, председател на групата съветници, юрист:

Ние, общинските съветници от БСП се събрахме снощи, да анализираме случилото се на сесията и да решим какво следва.Правим предложение за иницииране на извънредна сесия, която да бъде на 22 януари.Промените в докладната записка ще визират срока на дълга. Чухме в зала изказвания, че този дълг ще натовари много общината, макар, че общинска администрация заяви многократно, че е направила разчети на това което трябва да разплаща. И няма пречка шест години да бъде срока на дълга. От днес пускаме списък за да съберем 14 общински съветника за провеждане на извънредна сесия. Предложението ни е за размер на кредита- до 2 милиона лева, а останалите  500 хиляди лева да бъдат  за сметка на бюджета. Срокът за погасяване да бъде 10 години. Действително, ако ние вземем решение, т.е Общинският съвет взема решение блок „Добрич“ да се строи само от собствени средства на общината, това ще бъде за сметка на всички останали дейности по благоустрояване на града. Не само на улична мрежа и тротоари, но и за сметка на детските градини, на които предстои ремонт и укрепване. Призовавам колегите си общински съветници действително да подкрепим иницииране на нова извънредна сесия, за да можем да решим проблемите на хората от блок „Добрич“.
 
Милко Пенчев - председател на ПП „АБВ“, юрист:


Вчера в залата на Общински съвет град Добрич написахме сценарий  за филм, който можем да го кръстим „Да гласуваш на инат“. Явно в две серии, разбирайте предната и сегашната сесии, ние показахме на нашите съграждани имаме ли желание и воля да вземем едно решение, което се чака повече от 30 години.Вчера от трибуната на Общински съвет, много от колегите общински съветници, се изказаха по темата , колко е необходимо и колко е важно да се вземе това решение. В крайна сметска, резултатът вие го видяхте. От тази трибуна сме застанали много хора и сме говорили по тази тема, колко е необходимо за нашия град да се реши един въпрос касаещ голяма група отграждани и да променим облика на нашия град.От АБВ сме заявили многократно, че завършването на блок „Добрич“ е жизнено необходима за нашия град.Освен задължението което има общината към гражданите, които са обезщетени, ние имаме и моралният дълг към тях. Явно специалистите, които вчера се изказаха по темата има ли ресурс общинския бюджет да поеме такъв ангажимент, имат друга представа за способностите на бюджета.Изказаха се вчера и зам.-кмета Димова и други колеги, които казаха че този преходен остатък е имагинерен, той е някакъв който съществува на книга. Предвид факта, че тази година ни очакват проекти на стойност около 18 милиона лева, общината няма как да осигури своята финансова стабилност за да реализира тези проекти. Няма да питам защо тези дванадесет години не са намерени средства да бъде продължено изграждането на този блок.Честно да Ви кажа се радвам, защото ако този блок беше довършен не знам дали нямаше да има резултата от плочките на центъра.Мисля, че има други финансови инструменти, които позволяват по начин по който и Закона за общинския дълг и ЗМСМА и други подзаконови нормативни актове позволяват Общински съвет да вземе решение за тегленето на кредит.Друг вид кредит който позволява финансова стабилност и позволява да бъде завършен блока в кратки срокове.Темата е болезнена за нашите съграждани  и виждам, че в социалните мрежи и във всички медии се коментира изключително много.Не искам тази тема да се политизира точно сега. Считам, че тук сме се събрали хора от различни партии и носим само една отговорност пред хората които са гласували за нас. Да продължим това, което сме поели като ангажимент.

Краят на филма все още не е известен!

Коментирайте
Подобни новини
Времето в петък
Времето в петък
Издателство Клет България  провежда  информационно събитие  в Добрич
Издателство Клет България провежда информационно събитие в Добрич
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта  за ЕП и НС
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта за ЕП и НС
Председателят на НАЗ: Добрата новина е, че парите са осигурени и няма да има редукция на плащането
Председателят на НАЗ: Добрата новина е, че парите са осигурени и няма да има редукция на плащането



Яндекс.Метрика