Начало >Добруджа >Регионални

Ще „оживее“ ли отново храмът на богинята Кибела в Балчик? (ВИДЕО)

28.05.2020 г. 14:10:33 ч.
/
Ще „оживее“ ли отново храмът на богинята Кибела в Балчик? (ВИДЕО)
Управлението на археологическата недвижима културна ценност - публична държавна собственост - храма на Кибела, бе предоставено на Община Балчик за срок от 10 години. Това се случи с решение на Министерски съвет, взето миналата седмица.
Решението е възможност за благоприятно развитие по темата с бъдещето на античния храм, който е археологическа културна ценност с категория „национално значение“, каза за медийна група „Добруджа“ Радостина Енчева - директор на Исторически музей – Балчик. От това решение следва, че страните имащи отношение по темата вече не са три, а две – Община Балчик и собствениците на парцела, в който се намира храма. Това дава по-голяма възможност за договорки между страните, за сътрудничество, за да има благоприятно развитие за античния храм в Белия град, заяви Енчева.
Тя припомни, че храмът бе открит съвсем случайно при изкоп за строеж на хотел в частен имот през 2007 г. в рамките на града.  Откритият античен елинистически храм е изграден през 280 – 260 година пр. Хр. и е съществувал до 4 век сл. Хр., когато е разрушен при свлачище, предизвикано от земетресение и последвала голяма вълна от морето. Обектът е изключително запазен предвид периода, в който е функционирал.
След много срещи и разговори, постигнатото до сега през изминалите 13 години от откриването на обекта, бе спиране на строежа в частния имот и поставянето на навес, който да предпази останките от зданието от разрушение. Но следите на времето оставиха своя отпечатък и камъкът, от който е изграден храма се руши, обясни Енчева.
Тя заяви, че кметът на Община Балчик Николай Ангелов многократно през годините е показвал своето сериозно отношение към обекта и несъмнено ще направи най-доброто за храма.   
Откритите до момента находки на при археологическите работи на обекта са изложени в Историческия музей в Балчик.
Част от текста на решението на Министерски съвет гласи: „…Предоставянето на недвижимата археологическа културна ценност ще допринесе за обогатяване културно-историческото наследство на местно ниво, ще подпомогне популяризирането на недвижимата ценност и превръщането й в съществен фактор за разширяването на културния туризъм. Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Историческия музей в град Балчик.“

Репортаж на Галина Бозукова и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
С празнична програма детска градина „Радост“ в с.Стефан Караджа ще отбележи  50 годишен юбилей
С празнична програма детска градина „Радост“ в с.Стефан Караджа ще отбележи 50 годишен юбилей
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (ВИДЕО)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (ВИДЕО)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (СНИМКИ)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (СНИМКИ)
Определят съставите на секционните избирателни комисии в Община Добричка на 30 април
Определят съставите на секционните избирателни комисии в Община Добричка на 30 април



Яндекс.Метрика