Начало >Добруджа >Общество

Швейцария - страната, където банките са повече от зъболекарите и живеят най-щастливите хора (ВИДЕО)

12.12.2019 г. 11:32:19 ч.
/
Швейцария - страната, където банките са повече от зъболекарите и живеят най-щастливите хора (ВИДЕО)
В последното за 2019 година издание на ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ се запътваме към Швейцария. Води ни Зорница Рашева. За нея Швейцария е една прекрасна страна и въпреки, че е в центъра на Европа опитва да води собствен начин на живот. Хората там са изключително скромни и  пестеливи независимо от високия стандарт на живот, тъй като Швейцария е една от доста скъпите дестинации.  
Страната не е толкова голяма, 41 000 кв.км площ, почти три пъти по-малка от България. 7-8 млн. са жителите. Говорят се няколко различни езика - италиански, френски, немски и романш, микс от френски и немски,  и за да могат всички накрая да се разберат, ползват английски. Няколко са големите градове, но един от най-известните е Женева. Там са съсредоточени седалищата на най-много международни институции и организации. Там се намира и един от най-старите университети, а символ на града е Женевското езеро и фонтана Же д/ О или Воден фонтан , изхвърлящ по 7 000 литра вода/сек. Затова и фонтанът е виден от разстояние 10 км.
Друго характерно е Английската градина, приятно място с много растения, където се намира най-големият цветен часовник в света. Стрелката му е дълга 2.5 м. Уникално място е и старият град, катедралата Сен Пиер е много красива, строена е в продължение на стотина години, като началото е поставено през 1156 г. Има много стъпала, около 157, за да се стигне до върха, но е толкова тясно, че дори има нещо като светофар за регулация на движението.
В близост до Женева се намира т.н.колайдер, в Церн, където е построена най-голямата ядрено-физична лаборатория,. Тя не е толкова строго секретна и със запазен предварително час човек може да разгледа чудото физика.
Музеите са много и интересни, но е важно да се знае, че ако се настаните в хотел, то получавате карта, с която се ползват много намаления иотстъпки за различни посещения.
Друго прекрасно място във Швейцария е Цюрих. Твърди се, че името идва от немското zu reich, което означава "твърде богат". Един доста интелигентен виц  разказва за господин, който  влиза в банка в Цюрих, носи огромен сак и тихичко прошепва на касиера, че иска да внесе 2 млн.щатски долара. Касиерът отговаря: Господине, нее нужно да шептите, бедността не е повод за срам.
Малко известен факт е, че в Швейцария има повече банки, отколкото зъболекари.
В Цюрих се намира един от най-старите университети, Айнщайн е живял в Цюрих и още много бележити личности.
От гледна точка на културата не бива да пропускаме един прекрасен курорт - Монтрьо. Там се организират едни от най-хубавите джаз фестивали и то  още от 1967 г. Там е създадено емблематичното парче на Deep Purple  - Smoke on the water. Историята е свързана със запаленото казино, което става повод за създаване на песента. Друга световно известна група - Queen има свое звукозаписно студио в градчето, а на крайбрежната алея ни посреща  внушителна статуя на Фреди Меркюри.
Швейцария е разположена в Алпите и е заобиколена от още две планини Юра и Салев. Тъй като по време на Втората световна война държавата остава напълно неутрална, през нея преминават множество тунели и лабиринти, за да се стигне от едно място до друго. Казват,  че в случай на нападение, швейцарците могат само с бутон да затворят автоматично всички тунели, а с друг бутон могат да премахнат всички пътни знаци, което ще обърка всеки евентуален агресор.
Една от най-интересните забележителности е средновековният замък "Шийон", построен върху скалист остров. Това е най-значимият и най-фотографиран швейцарски замък.
Най-голямата забележителност в Люцерн е покритият дървен мост -Kapellbrucke, подобен на този в Ловеч. Построен е през 1333 г.
Банките, часовниците и шоколада са характерни за швейцарците. Средно един швейцарец изяжда 11 кг. шоколад. Трябва да се знае, че лош швейцарски шоколад няма.
Символ на спортна Швейцария е тенисистът Роджер Федерер, за когото казват, че упражнява влияние върху своите сънародници, наречено федереризъм . Под това понятие следва да се разбира изключителната скромност на Федерер, независимо от натрупаното от него богатство.
Иначе швейцарците никак не се интересуват какво се случва в съседното жилище, всеки уважава личното пространство на другия и може би затова са едни от най-щастливите хора на света. Всяка година там се избира президент, за най-малкото нещо се провеждат референдуми, които са задължителни за всички и може да се каже, че страната се ръководи от обществото. И на фона на тази преуспялост,  страната е  една от последните, дала право на глас на жените (1957 г.). За сравнение туркините имат право да гласуват от 1930 г. За всеки гражданин има място в бункерите, изградени по време на Студената война. Швейцария не е член на ЕС, но през 2002 г. се присъединява към ООН. Разделена е на 26 кантона, всеки от тях действа като отделна държава и има собствена конституция.
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Радослав Симеонов: Откритият в Тутракан музей съчетава водещите стандарти в музейното дело
Радослав Симеонов: Откритият в Тутракан музей съчетава водещите стандарти в музейното дело
ЦИК назначи състава на Районна избирателна комисия - Добрич
ЦИК назначи състава на Районна избирателна комисия - Добрич
Панорама на средните училища в Добрич ще се проведе днес
Панорама на средните училища в Добрич ще се проведе днес
Водните аварии днес
Водните аварии днес



Яндекс.Метрика