Скандали в парламента заради ходжата и изборите в Сърница

25.03.2015 г. 11:48:00 ч.
/ ИА Добруджа
Скандали в парламента заради ходжата и изборите в Сърница
Поредна разправия на етнорелигиозна основа се разрази в Народното събрание в началото на днешното пленарно заседание, предаде репортер на БГНЕС.
Причина за скандала стана декларация от името на ДПС във връзка с изборите за кмет в Сърница. "ДПС спечели частичните избори за кмет на община Сърница и това е изненада само за лидерите на онези политически сили, които виждаха ДПС в кривото огледало на политическото си пристрастие и безпомощност едновременно", каза от трибуната депутатът Мустафа Карадайъ от ДПС.
Според него ГЕРБ и Реформаторският блок са се оказали в свой паралелен свят, където политиката е сведена до аритметичен сбор, с който се надяват да печелят избори и да "изтръгват" ДПС от местната власт. "Големият урок на сърничани, който едва ли ще научат, е за тях", каза Карадайъ. Политиката не е аритметика, а 1 + 1 не само не е равно на 2, ами рискува да е по-малко от 1, обясни той. "Бойко Борисов би спечелил повече, ако се бе явил сам на балотажа", прогнозира Карадайъ.
По думите му, на изборните в Сърница ДПС са се явили "единствено с магията на идеите си", а срещу "репресивната машина" на ГЕРБ и Реформаторския блок са разчитали и на достойнството на гордия родопчанин. "Надяваме се от Сърница да тръгне процесът на оздравяване на българската политика, за да се върне към ценностната система на евроатлантизма", добави той.
Отговорното решение на ДПС след евроизборите направи възможно днес да сте на власт, за да я ползвате срещу нас днес, обърна се Карадайъ към управляващите. Той посочи, че ДПС може да прости много неща, но не и клеветата, която е изрекъл Цветан Цветанов. "Обвинихте ДПС, че е нарекло вашия кандидат Мустафа Аликанов "друговерец". Нима допускате, че Мустафа ще нарече Мустафа друговерец?", попита Мустафа Карадайъ и обясни, че използваната от Цветанов дума е толкова грозна, че той не може да я изрече. От ДПС поискаха извинение от Цветанов, а в противен случай го заплашиха с българския и европейския съд.
Отнасям се с огромно уважение към всички български граждани, но потвърждавам това, което съм казал, защото това ми е предадено от нашите структури в Сърница, обяви веднага след него самият Цветан Цветанов от трибуната. Трябва да разговаряме постоянно с нашите структури, за да не се стига до подобен висок градус на напрежение, каза Цветанов.
В дебата се включи и председателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който обяви, че това е поредното арогантно изказване на ДПС. В типичен стил Симеонов нападна Карадайъ, че "не може на завален български език" някой да му преподава уроци по демокрация. Точно вие ли ще говорите за икономическо потисничество, попита Симеонов и добави, че няма и една община, управлявана от ДПС, която не стене от икономическа репресия.
"Вие ли ще говорите за прогрес и европейски ценности? Защо след приключване на изборния ден виеше ходжата от минарето", попита Симеонов, което разгневи групата на ДПС, част от която напусна залата. Симеонов добави, че създаването на тази община изобщо е било абсолютно самоцелно и беше стратегическо мероприятие на ДПС.
За каква магия и какви идеи говорите вие, които печелите изборите само с купуване на гласове, попита Симеонов. Стигна се до там, че лидерът на НФСБ показа от трибуната и един от подаръците, които от ДПС са раздавали на своите избиратели - стенен часовник. Симеонов показа от трибуната въпросния часовник с логото на ДПС и обърна внимание на депутатите, че секундарникът му върти на обратно. Часовникът върви назад, както и времето в Сърница, обяви Симеонов.
Един човек да заяви, че свещеникът на една религия "вие", е много далеч от европейските ценности, обяви в отговор зам.-председателят на ДПС Алиосман Имамов. "Все едно аз да кажа, че попът в църквата или свещеникът в синагогата "вие". Никой от ДПС няма да каже подобно нещо. Вие виете, защото не сте част от цивилизацията", добави той.

Източник:БГНЕС

Коментирайте
Подобни новини
Спецоперация влезе в дома на зам.-министър на околната среда
Спецоперация влезе в дома на зам.-министър на околната среда
Кунчев: Маските ще останат задължителни много дълго време
Кунчев: Маските ще останат задължителни много дълго време
Спасовден e, капка дъжд е равна на жълтица
Спасовден e, капка дъжд е равна на жълтица
Борисов обеща да събори старата сграда и да строи нова детска болница
Борисов обеща да събори старата сграда и да строи нова детска болницаЯндекс.Метрика