Начало >Добруджа >Култура

След 35 години постановката "Момче и вятър" отново е на сцената на ДКТ "Дора Габе"

19.04.2019 г. 13:45:31 ч.
/
След 35 години постановката "Момче и вятър" отново е на сцената на ДКТ "Дора Габе"
След 35 години постановката "Момче и вятър" се появява отново в афиша на  Държавен куклен театър "Дора Габе", заяви директорът на театъра Петър Петков. Премиерата е в понеделник, на 22 април, от 18 часа. Пиесата е по българска народна приказка, а режисурата и сценографията са на Леонард Капон с участието на актьорите Мира Демирева, Мила Боянова и Румен Куртев.
Когато преди 35 години дойдох в Добрич, това бе първата пиеса, в която влязох, припомня си Петков. За него разликата от тогава и сега е огромна, от гледна точка на декора,  двойно по-големият брой актьори и най-вече куклите, които в днешно време биха стояли доста архаично и децата едва ли биха ги приели. .
Оказва се, пиесата буди емоционални спомени и в режисьора Лео Капон, тъй като  преди 38 години му се паднала на приемен изпит в НАТФИЗ и  е трябвало да прави режисьорски анализ по нея.  От тогава не съм поглеждал към нея, толкова не я харесвах, признава Капон. Какво се е променило сега - намерил  най-сетне за себе си  кое е полезното, ненаписано в тази пиеса. И още си дал сметка, колко е наивно в младежка възраст да отхвърлиш всяко нещо, което ти се струва глупост. С възрастта човек разбира, че и в най-глупавото нещо може да намери онова, което да му е полезно, дори това да е самоиронията, защото умението да си самоироничен е много важно за съществуването на човека и колкото повече изчезва, толкова по-заплашено е човечеството, разсъждава режисьорът.  Беше трудно, но резултатът е хубав, продължава той.  Този път  решил да избяга от собствената си стилистика по отношение на народните приказки и да ги обръща с краката нагоре, като стриктно се е придържал към тази, за да бъде възприятието й по-лесно. Музиката е народна, но се залага само на перкусии и това звучи много модерно, куклите имат анимационен вид и са по-близки до това, което децата гледат в днешно време. Актьорите изпълняват по няколко роли, но Лео Капон харесва да ги товари, защото смята , че това е добър тренинг за бърза реакция и им помага в развитието им не само като актьори, но и като хора. И в сюжета на приказката няма съществени промени , внесени са само някои нюанси, които правят историята по-атрактивна. Пътят няма цел- целта е пътя, това е максимата, на която е заложено в пиесата, а новите персонажи, добавени от режисьора и сценарист Лео Капон са за това да провокират децата да мислят за важните за тях неща.  

Коментирайте
Подобни новини
Празничен юбилеен концерт„25 години Състав за градски шлагери „Добрич“ в парка
Празничен юбилеен концерт„25 години Състав за градски шлагери „Добрич“ в парка
Малката Ванина от Студио „Сарандев“ с поредна награда
Малката Ванина от Студио „Сарандев“ с поредна награда
Културни събития в Добрич през последните дни на август
Културни събития в Добрич през последните дни на август
Фестивалът на изкуствата "Трикси" е в Добрич днес
Фестивалът на изкуствата "Трикси" е в Добрич днесЯндекс.Метрика