След 35 години закриват френската паралелка в Езикова гимназия

24.01.2017 г. 11:33:14 ч.
/
След 35 години закриват френската паралелка в Езикова гимназия
Ръководството на Езикова гимназия „Гео Милев” в Добрич е взело решение да закрие паралелката по френски език, която има 35-годишна история. Причината е липса на желаещи да учат в този профил. Решението е във връзка с подготовката на план-приема за следващата 2017/2018 година, съобщи директорът Милена Иванова.
Предложението е приемът в гимназията да остане 6 паралелки, като три бъдат с английски и още толкова – с немски език.
От няколко години има тенденция на понижен интерес към френската паралелка. В нея винаги остават незаети места. Тази година тя е маломерна с едва 11 деца, като учебното заведение я дофинансира. В същото време интересът към английския език е най-голям. И учениците, които не са намерили място в двете английски паралелки, са се насочили към друго учебно заведение.

 
- Госпожо Иванова, разбираме, че ще има промени в паралелките в Езикова гимназия…
Имахме Педагогически съвет, на който бе прието нашето предложение – план-приемът да остане за шест паралелки, както е било и досега. Остават трите немски паралелки, а двете английски паралелки стават три. Няма да имаме паралелка, която да е с първи френски език.
За тази учебна година, въпреки големите усилия и борби, запазихме шестте паралелки. Но френската, за съжаление, не можа да се напълни. От 26 места бяха запълнени 12, след което едно дете си тръгна и останаха 11 деца. Това се отразява изключително неблагоприятно на бюджета на училището. Аз много съжалявам, но понякога трябва да се взимат и трудни решения. Затова и предложението на ръководството беше такова. То се прие и от Съвета. В края на краищата, не можем да продължаваме, а и бюджетът на училището не го позволява. Не можем да се опитваме с много малко деца да правим маломерни паралелки. Нещо, което не се е случвало в Езикова гимназия досега. Тази година не е изключение, защото в тази паралелка винаги са оставали празни места, но не са били чак толкова много. Често сме имали паралелки с по 18-19 деца. Тази година беше просто катастрофално.
- Какво поражда липсата на интерес към френския език? 
Аз имах някакво предчувствие, че нещата ще тръгнат добре по ред причини. В края на учебната година тук дойде посланикът на Франция Ксавие дьо Кабан. Мислих, че това някак си ще оживи нещата. Освен това, след Брекзита, погледнато глобално или европейски, френският език става по-важен, поне за Европейския съюз. Тъй като, ако някакви 14-15 хиляди служители от Великобритания си заминат от европейските институции, там ще са нужни кадри. Но, така или иначе, явно инерцията е голяма и, за разлика от други градове, за нашия град френският просто не може да върви. Аз много съжалявам за това, защото мисля, че може да има развитие. И би могло хора, владеещи френски език, да се представят по-добре в рамките на ЕС. Така или иначе, ние работим с факти, с анализи, които имаме от няколко години, и с един определен бюджет, което просто е невъзможно да не бъде отчетено.
- Но ще запазите френския език, нали?
За да спасим все пак френския език като такъв в нашата гимназия, ние предлагаме за пръв път обвързване на първия с втория език. Като френският ще остане за изучаване като втори език.  Досега винаги сме приемали само на база първи език. Кой иска - немски, кой иска - френски, кой иска - английски. Обаче отсега нататък децата ще пишат в своите заявления за участие и ще подреждат желанията си в съответствие с първия и втория език. Тоест, ако искам аз да уча английски с френски най-много, пиша точно това. Ако иска немски с френски или английски с руски – пише този си избор. Те ще са обвързани от самото начало и децата ще се класират съобразно своите желания и естествено своя бал. Така е между другото в почти всички езикови гимназии в страната. Бих могла да го твърдя, защото имам информация от колегите. Но ние доста години наред сме мислили, че децата имат право на избор, тъй като те го избират след осми клас. Да не говорим, че в някои елитни гимназии като Френската в София, децата кандидатстват не само с първия и втория си профилиращ предмет, ами дори с третия и четвъртия. Тоест, български и математика, или математика и история, или някакви такива неща. Това е нещо, което ние няма да направим, защото, според новия закон, това става след десети клас. И не бих искала да караме децата отсега да решават своето бъдеще. Все пак това са едни 13-14 годишни ученици, които не са намерили още своя път. Много често не са намерили все още своя път. Но, така или иначе, ние предлагаме по този начин хем да осигурим приема в училището, а също и да запазим френския език като предмет за изучаване.
- Ще се наложи ли редукция на учителския състав?
Това засега - не, но и това ще се наложи. Не знам дали е за добро, или за лошо, но има колеги, които се пенсионират скоро. Няма да е много болезнено. Това, което аз се опасявам, е, ако наистина тези шест паралелки не бъдат одобрени. Ако бъдат одобрени, съм сигурна, че ще бъдат запълнени. Тъй като много деца не идват при нас да учат френски, защото биха искали да учат английски другаде. Така даваме шанс на повече ученици да влязат, ако такива са им потребностите и успехът им позволява. Но ето, че остана незапълнена паралелка тази година, което означава, че децата просто отидоха другаде, а не дойдоха при нас. Ако тези деца запълнят паралелките, разбира се, това ще бъде добре и за нас, и за потребителя, а именно - децата и техните родители. Но при положение, че се отреже паралелка, независимо каква е тя, това води след себе си до падането и на две учителски работни места. А това, ако продължава - по двама, по двама… Наистина вече доста от колегите наближават пенсия, но не мисля, че това е решението на въпроса.
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика