Начало >Добруджа >Общество

След продължителни дебати, съветниците на Добрич не приеха продажба на 81 декара земеделска земя

18.12.2018 г. 21:31:34 ч.
/
След продължителни дебати, съветниците на Добрич не приеха продажба на 81 декара земеделска земя
Общинският съвет на Добрич не прие предложение на общината за продажба на малко над 81 декара земеделска земя – общинска собственост. Предложението на общината е за имота да се проведе публичен търг с начална тръжна цена, определена с експертна оценка да бъде 217 700 лева или 2660 лева на декар. За имота е проявен интерес от фирма„Есетере“ , която преди две години изгради дестилерия за преработка на етерични масла.
От името на ПК „Бюджет и финанси” Атанас Атанасов предложи първо да се промени статута на имота – от земеделска земя в урбанизирана територия и след това да се вземе решение за продажбата му.  
На обяснението на зам.кмета Елка Димова, че ще бъде много скъпо за общината да бъде извършена промяна на статута на земята, общинският съветник Младен Матеев поиска да узнае каква е сумата, която трябва да се плати за тази цел. В отговор зам. кметът арх. Боян Коларов обясни, че сумите се конкретизират според даденото заявление, но варират от 2500 до 3000 лева на декар. Младен Матеев заяви, че предложена цена е прекалено ниска за промишлени цели. Освен това  възрази, че в докладната не е посочено, че има заявен интерес.
Нашата цел е да продадем имота, но не знаем кой ще го купи и за какво ще го ползва. Това, че има изразен интерес от една фирма, не означава, че тя ще спечели търга, отбеляза арх. Коларов.
Кметът Йордан Йорданов заяви, че при продажба на други имоти, не е имало претенции към предложената начална тръжна  цена. Той изрази съмнение, че промяна на статута на тази земя, може да излезе по-скъпо отколкото неговата продажба след това.
Този имот има лице - асфалтиран довеждаща инстраструктура, струваща стотици хиляди. Независимо, че е е с трайно предназначение земеделска земя, този имот си има стойността и купувачът с удоволствие би го купил нормално, но нека да не на тази цена. Общината като стопаним да получи адекватана цена и съответно да привлече инвеститори. Нека да не се смята, че с адекватната цена, игнорираме инвеститори, коментира Младен Матеев.
Пред съветнциите управителят на „Есетере” Пламен Николов изрази мнение, че  цената не ниска, предвид факта, че няма изградена инфраструктурата. Ние имаме интерес към този парцел. Имаме много идеи и амбиции за разширяване на производсвтения капацитет, каза Николов, като отбеляза, че се оформя интересна индустриална зона в западния ъгъл на Добрич. По думите му не държат на всяка цена да купят земеделска или някаква друга земя. Той сподели, че сред идеите им е изграждане на производство от фармацевтичен характер. Ако искате да ни помогнете, може да направите това с комунитакция с иснтитуции като ВиК, която е много трудна, заяви още представителят на фирмата. 
Оставам с убеждението, че инвеститорът или както ги нарича един наш колега „Свещена крава”, май започваме да ги делим по някакви наши критерии, заяви съветникът Нивелин Радичков. По думите му в единия случай се иска да му дадем всякаки условия, а в другия – да го спъваме. В конкретния случай имам чувството, че се опивтаме да саботираме по всякакъв начин да саботитраме една такава инвестиция, коментира Радичков.
В крайна сметка при гласуването, докладната бе подкрепена от 17 съветници, а 13 гласуваха „Въздържал се”, което за разпореждане с общинска собстеност не е достатъчно и решението не бе прието.

Коментирайте
Подобни новини
Таланти от вокална школа VoiceRoom Nelly Gregory гостуваха в Дома за стари хора в Добрич
Таланти от вокална школа VoiceRoom Nelly Gregory гостуваха в Дома за стари хора в Добрич
Граждани и институции заедно търсят възможности за решение на обществени проблеми
Граждани и институции заедно търсят възможности за решение на обществени проблеми
6-годишната Магдалена Костадинова от Добрич дебютира на конкурси с първи места (ВИДЕО)
6-годишната Магдалена Костадинова от Добрич дебютира на конкурси с първи места (ВИДЕО)
Времето на 25 април
Времето на 25 април



Яндекс.Метрика