Служителите на общинските болници излизат на протест на 15 януари

13.01.2018 г. 16:47:06 ч.
/
Служителите на общинските болници излизат на протест на 15 януари
Служителите на общинските болници излизат на протест на 15 януари, обявиха от Сдружението на общинските болници в България. 
Между 12 и 13 часа в понеделник служителите ще напуснат работните си места и ще излязат пред лечебните заведения в знак на протест срещу липсата на адекватни мерки за спасяване на общинските болници. 
Протестът ще протече под мотото „Спрете унищожаването на общинското здравеопазване!“, а в него се очаква да се включат общинските болници, намиращи се извън областните градове.
Подкрепата си за протеста са изразили и от Българския лекарски съюз. 
От Сдружението на общинските болници припомнят, че в края на миналата година състоянието на общинските болници беше обсъдено по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество. В хода на дискусията стана ясно, че в голямата си част те са в реални фалити. Неразплатените задължения на 31 болници (членове на СОББ) към края на 2017 г. са 24 млн. лв., а 12 млн. лв. от тях са просрочени. Според зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков общите задължения на общинските болници са 100 млн. лв., като от тях 46 млн. лв. са просрочените, а само задълженията за осигуровки към НАП са около 7 млн. лв. 
Най-съществената причина за това тежко финансово състояние е, че лечебните заведения работят по цени на клиничните пътеки от 2006 г., като през това време само минималната работна заплата се е променила от 180 на 510 лв., а в допълнение има промяна в цените на консумативите, лекарствата, услугите и т.н., категорични са от Сдружението.
Продължава и подписката в подкрепа на общинските болници, която стартира в края на миналата година. 

В подписката се казва:

Господа Управляващи,
Вашите решения в последните 25 години създадоха две Българии.
В нашата България се закриха хиляди предприятия и така отнехте на много от нас правото на труд. Липсата на работа принуди повече от 2 милиона българи да напуснат страната, заради невъзможността да изхранват себе си и семействата си. Във Вашата България сте си гарантирали високо платен от всички нас труд.
В нашата България се закриха стотици училища и вече хиляди наши деца нямат възможност да учат и ще имат нерадостно бъдеще. Във Вашата България децата Ви учат в реномирани училища и чужди университети с перспективата да Ви наследят. 
В нашата България се закриха десетки болници и България стана лидер по смъртност, заради лимитирано право на част от нас да живеят. Във Вашата България за Вашия живот се грижат определени болници или се лекувате в най-добрите европейски клиники. 
Със закриването на нашите болници ни отнемате правото на достъпна медицинска помощ и надеждата, че нашата България ще я има!
Господа Управляващи, спрете да унищожавате нашата България!!!
Снимка:i2.offnews.bg
Източник:OFFNews.bg

Коментирайте
Подобни новини
Милионерският син Християн Гущеров арестуван след сбиване
Милионерският син Християн Гущеров арестуван след сбиване
Международен ден на прегръдката
Международен ден на прегръдката
Усложнение на метеорологичната обстановка предвиждат от НИМХ
Усложнение на метеорологичната обстановка предвиждат от НИМХ
ТИР полетя от мост. Приземи се в река
ТИР полетя от мост. Приземи се в рекаЯндекс.Метрика