Смяната на часовото време може да е вреднo

22.03.2018 г. 09:17:36 ч.
/
Смяната на часовото време може да е вреднo
На 25 март в 3 часа през нощта се въвежда лятното часово време. Часовниците ще бъдат преместени с един час напред. На 28 октомври ще стане връщането към астрономическото време в 4 часа през нощта. Тогава часовниците ще бъдат върнати един час назад. Пристъпването към лятно часово време прави деня по дълъг. Как обаче се отразява на здравето и психиката ни тази смяна продължава да предизвиква спорове. Неотдавна Европейският парламент призова за задълбочена оценка на настоящата смяна между зимно и лятно часово време. Според анализ на Европейската комисия разместването на биологичния часовник се оказва нездравословно за близо 20% от европейците. Най-вече онези с по-лабилна психика, със сърдечно-съдови проблеми или с нарушения в ендокринната система. Възрастните хора също са много по-уязвими към всяка насилствена промяна в нормалния човешки ритъм.
Хората, които страдат от безсъние и които са по-изнервени и тревожни, по-трудно се адаптират към преминаването към лятно или зимно часово време, коментира психологът доц. Маргарита Бакрачева. Според нея влиянието основно се отразява в това да свикнем към смяната на часа за ставане. Психологът обаче отбелязва, че
при лятното часове време има позитивен момент
който улеснява организма да приеме промяната. Сега се радваме на по-продължителен ден - светлината и слънцето са естествен антидепресант, които карат хората да се чувстват по-добре, обяснява тя.
Единственото негативно е настройката и периодът, необходим за нея, което и работодателите трябва да отчетат - поне една седмица адаптация, докато организмът се настрои към новия режим, казва експертът. И предупреждава, че не е реалистично да очакваме и сами да се опитваме да бъдем 100% адекватни. Организмът сам ни показва темпа, с който е готов да се адаптира към промяната и е добре да му отдадем необходимото време.
Въпреки това, промяната в този случай е по-позитивна, тъй като идва новият сезон на раждане, е мнението на психолога. Пролетта носи положителни емоции и ако говорим обикновено за есенна депресия, сега по-скоро говорим за пролетна умора, което е значително по-различно като акцент, посочва доц. Бакрачева.
Усмивката от напъпилите листа на дърветата, цъфналите цветя, по-топлите дни ни стимулират да посегнем към по-леки и шарени дрехи, да имаме по-голямо желание да прекарваме повече време навън. Това възобновява желанието ни да излизаме и да прекарваме повече време с близки и приятели, което е основен фактор, за да се чувстваме по-добре и по-щастливи.
Надали има една тема, по която да не можем да намерим разнопосочни изследвания - така например някои статистики сочат, че при лятното време намалява броят катастрофи и инциденти по пътищата, според други промяната води до силни негативни психически изживявания, коментира доц. Бакрачева.
Според учени от Харвард обаче, в деня след смяната на стрелките
катастрофите по пътищата се увеличават с 18%
Причината за това, според тях е сънливостта и забавените реакции. Друго проучване пък показва, че при смяна на времето пътните инциденти с пешеходци намаляват с 13%.
Доц. Бакрачева съветва да се фокусираме основно върху положителния факт - по-дълъг ден, повече топлина и слънце, които ни правят поне малко по-щастливи, без да полагаме усилия.
Въпреки че зимното време е астрономическото и се свързва с по-близкото до организма, в чисто психологически план раждането на новия живот е съпроводено с нова надежда и нови емоции, отбелязва психологът. Колкото и да е различна степента, в която времето влияе на хората, няма човек, който да не отчита като специфичен барометър това, което се случва.
В някои северни държави има свободни часове и дни от работа, когато има слънчеви дни, а в Япония има специални дни за почитане на пролетта - всичко това е показателно за култа, който всички споделяме към зараждането на нов живот, нови мечти, нови обещания, коментира доц. Бакрачева.
Според д-р Славчо Славчев –специалист по медицина на съня от Фондация „Сън и здраве", преминаването към лятно часово време измислено, за да може да се икономиса електричество. „Оказва се всъщност, че икономиите са толкова малки, че не могат да покрият загубите от това, че
нарушаваме нашия нормален баланс на сън
и бодърстване. Когато изместим часовото време с един час, това означава, че открадваме един час време сън. Тази кражба, за да се възстанови и компенсира, трябва да минат най-малко от 5 до 7 дни, за да може организмът да се напасва на новото часово време", казва той.
В България проучване е показало, че лятното часово време пести енергията, която АЕЦ „Козлодуй" произвежда за 12 часа при пълна мощност. Разделено на всеки от нас, това е 54 стотинки на човек за една година.
Снимка:www.standartnews.com
Източник:standartnews.com

Коментирайте
Подобни новини
1700 места по-малко в университетите. Кои са засегнатите?
1700 места по-малко в университетите. Кои са засегнатите?
Нова ТВ официално е на Домусчиеви, КЗК одобри сделката
Нова ТВ официално е на Домусчиеви, КЗК одобри сделката
Антикорупцията подхваща апартаментите на Цветанов, Цачева, Рашидов и Колева
Антикорупцията подхваща апартаментите на Цветанов, Цачева, Рашидов и Колева
Избираме по коя формула да се пенсионираме през следващите 4 г.
Избираме по коя формула да се пенсионираме през следващите 4 г.Яндекс.Метрика