Начало >Добруджа >Регионални

Собственикът на фермата в Стефаново поиска да не се политизира проблема с инфлуенцата

14.06.2018 г. 11:49:23 ч.
/
Собственикът на фермата в Стефаново поиска да не се политизира проблема с инфлуенцата
Собственикът на Мейпъл Лийф Полтри ЕООД Иван Милев помоли да не се политизира ситуацията. Проблемът е много сериозен и икономически и социален, заяви той и допълни, че уведомлението на кмета на населеното място е отговорност на БАБХ. Само през април има обявени над 10  заразни огнища в Южна България, но информация за тях в медиите няма. Проблемът трябва да бъде решен, за да се спаси птицевъдството в България.
Аз съм засегнат, но моята ферма по никакъв начин не засяга българина, защото продукцията ми не е предназначена за месо за консумация. Аз произвеждам оплодени яйца, еднодневни патета и такава ферма (Развъден център за водоплаващи птици) има само две в Европа, заяви Иван Милев. Той припомни, че в продължение на 3 години са водени разговори с американските партньори, за да има подобно производство в България. Информацията за инфлуенцата е била известена, след като на 23 вечерта той е разговарял с д-р Чобанов (директор на дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните” към БАБХ), 24 е неработен и на 25 май, петък на сайта на БАБХ вече е имало информация за наличие на огнище в Стефаново. Не мога да дойда и да кажа в неформален текст какво се е случило, отговори Милев на нападките на кмета на Стефаново, че не го е уведомил лично за заразата.
Относно решението на ОбС да бъде асфалтиран пътя до патарника под формата на публично-частно партньорство, Милев уведоми присъстващите, че това стопанство плаща 13 000 лв. данъци, а насреща получава само кофа за смет. При пълен капацитет, който заради двата грипа все още не е постигнат, дава работа на 30 души, заяви собственикът, но бе контриран от кмета, че нито един не е от селото. Оказа се, че хората от селото не желаят да работят в патарника, а причина за това е слабото заплащане на труда им.
Иван Милев поясни, че решенията за това какво да се направи със заразените птици се взима от централата на БАБХ в столицата, тя нарежда дали да се загробят или извозят умъртвените птици.
Той припомни, че през ноември няма нито една засегната птица в селото, заяви Иван Милев.

Коментирайте
Подобни новини
ВМРО: Кметът на Балчик оказва натиск върху общински съветници
ВМРО: Кметът на Балчик оказва натиск върху общински съветници
Трета вечер парад на модата в Албена
Трета вечер парад на модата в Албена
Изобилие от автентични ястия на юбилейното издание на Празника на гърнетата (ВИДЕО)
Изобилие от автентични ястия на юбилейното издание на Празника на гърнетата (ВИДЕО)
Самодейните състави от община Шабла се изявиха в концерт
Самодейните състави от община Шабла се изявиха в концертЯндекс.Метрика