Начало >Добруджа >Общество

Социалният патронаж в Добрич ще разполага с 2 нови микробуса за доставка на топла храна по домовете

11.10.2019 г. 12:14:47 ч.
/
Социалният патронаж в Добрич ще разполага с 2 нови микробуса за доставка на топла храна по домовете
Домашният социален патронаж в Добрич за първи път получава чисто нови автомобили. Днес зам. – кметът д-р Емилия Баева връчи ключовете на микробусите на директора на Патронажа Боряна Георгиева. С тези два нови автомобила, Домашният социален патронаж ще подобри услугата за навременна доставка на топла храна по домовете на възрастните хора. Микробусите са нови и са закупени след проведена обществена поръчка по ЗОП. Средствата за тяхното закупуване, които са в размер на 66 625.00 лев без ДДС се осигуряват от общинския бюджет.    
Домашен социален патронаж е услуга, насочена към подпомагане на хората от третата възраст и тези, които се нуждаят от специални грижи, които не са в състояние да организират и задоволяват своите жизнени потребности в обичайна домашна  среда. Услугата включва доставяне на топла и разнообразна храна по домовете, почистване на дома и оказване на помощ и съдействие при поддържане на лична хигиена, възникнали социални, здравословни, битови проблеми и обогатяване на културния живот.
Всеки ден служителите на Домашен социален патронаж доставят топла храна, която включва обяд и вечеря на 400 възрастни хора в Добрич, които имат нужда да бъдат подпомогнати и обгрижвани.  Зад тази дейност стои екип от професионалисти, които влагат своята енергия и труд за приготвянето на добра храна и доставянето й по домовете. Тя се подготвя в Дом стари хора и е с разнообразно здравословно меню, което се изготвя от инженер – технолог. Възрастните хора се хранят с риба, свинско и пилешко месо, зеленчуци и леки десерти, съобразени с техния режим на хранене. За почивните дни също се осигуряват хранителни продукти. Освен за ежедневното осигуряване на храна, звената „Санитари“ и „Домашни помощници“ към Домашния социален патронаж оказват помощ за поддържане на лична и битова хигиена, при закупуване на необходимите лекарства, при подаване на документи в различните институции, както и при пазаруване на желаните хранителни продукти. За възрастните хора се грижат и социални работници, които в зависимост от здравословното им състояние организират посещения на изложби, библиотеки, концерти, разходки, които зареждат положително и усмихват нашите близки, съседи, приятели. Услугата, която предлага Домашен социален патронаж е широкоспектърна и се финансира изцяло от Община Добрич. Целта е ежедневието на възрастните хора да е спокойно и сигурно. С новите автомобили не само ще се подобри качеството на услугата, но и ще се осигури по–добра трудова среда за работещите. Всичко това е част от социалната политика на Община Добрич с акцент хората от уязвимите групи.

Източник:Община ДОБРИЧ

Коментирайте
Подобни новини
Силвия Димитрова: Всяка възраст има нужда от смях (ВИДЕО)
Силвия Димитрова: Всяка възраст има нужда от смях (ВИДЕО)
Времето на 16 април
Времето на 16 април
НЧ „Добрич-2017“ организира конкурс за есе
НЧ „Добрич-2017“ организира конкурс за есе
Ученик от ПМГ „Иван Вазов” се класира за Европейската олимпиада по статистика (ВИДЕО)
Ученик от ПМГ „Иван Вазов” се класира за Европейската олимпиада по статистика (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика