Според повечето българи Западът се стреми към въоръжен конфликт, сочи изследване на "Афис

22.04.2018 г. 17:22:14 ч.
/
Според повечето българи Западът се стреми към въоръжен конфликт, сочи изследване на "Афис
Според мнозинството българи по-скоро Западът отколкото Русия се стреми към въоръжен конфликт. Това показват резултатите от национално представително проучване на социологическата агенция "Афис". То е проведено между 13 и 17 април като интервюирани пряко са 1021 пълнолетни. От отговорите се вижда, че има рязък спад на доверието спрямо Европейския съюз и българската армия – съответно с 9 и 5 пункта в рамките само на последния месец. В частност руските симпатии нито намаляват, нито се увеличават, но за сметка на това бележат съществен ръст антизападните настроения, посочва в коментар на данните собственикът на агенцията Юрий Асланов, който е и член на ръководството на БСП.
На въпроса "Кой, според Вас, се стреми към подобен конфликт?", 44% отговарят, че "главно Западът" желае влошаване на обстановката. Само 5% дават противоположния отговор – "главно Русия". Все пак 39% от запитаните посочват, че и двете страни се стремят към конфликт.
От "Афис" все пак посочват, че периодът на провеждане на изследването съвпада с американските ракетни удари над Сирия, които създадоха риск конфликтът между САЩ и Русия да навлезе в неуправляема спирала на "нападение – отговор на нападението – отговор на отговора".
Посочват и че България не прави изключение във възприемането на Запада или част от Запада като източник на заплаха за мира. "От години насам реномирани агенции, например американската Pew Research, показват следното (цитираме публикация от 2017 г.): 38% от анкетираните в 30 страни смятат "силата и влиянието на САЩ" за "водеща заплаха" за собствената си държава, а 24% – за "малка заплаха". Сред 21 страни, в които това усещане расте, попадат европейски държави като Испания, Германия, Франция и Великобритания. Последните две са преки участници в настоящия военен конфликт", посочват от агенцията.
Над половината (55%) от пълнолетните граждани са на мнение, че напрежението между Запада и Русия през идните месеци ще продължи да нараства, показват данните. На обратното мнение – че ще спадне, са едва 17%. Още 30% смятат, че градусът на напрежението ще се запази на сегашното ниво.
На въпроса, "Ако подобно напрежение се запази или нарасне, каква трябва да бъде позицията на България?", преобладаващият отговор на 64% от хората е – "Възможно най-неутрална". Общо 11% смятат, че България трябва да застане на страната на Запада, а общо 25% – на страната на Русия.
Снимка:media.npr.org
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Служебният кабинет осигури пълния размер на „украинската помощ“ за земеделските стопани
Служебният кабинет осигури пълния размер на „украинската помощ“ за земеделските стопани
На 26 април започва изплащането на великденските добавки за пенсионери
На 26 април започва изплащането на великденските добавки за пенсионери
Последен ден за регистрация на партии и коалиции за изборите 2  в1
Последен ден за регистрация на партии и коалиции за изборите 2 в1
ЦИК: 10 партии и 8 коалиции са подали документи досега за участие в изборите
ЦИК: 10 партии и 8 коалиции са подали документи досега за участие в изборите



Яндекс.Метрика