Начало >Добруджа >Регионални

Стада диви животни населяват 7 000 дка до морето в Екопарк , който вече посреща посетители (ВИДЕО)

10.07.2019 г. 11:38:10 ч.
/
Стада диви животни населяват 7 000 дка до морето в Екопарк , който вече посреща посетители (ВИДЕО)
В центъра на равна Добруджа се намира резерват за животни, при това диви. Съвсем отскоро между селата Църква, Ляхово и Оброчище, които са в непосредствена близост до КК Албена, е изграден Екопарк "Геранеа". Името му идва от латинското geranum, което означава "здраве". Паркът е с площ 7 000 дка и е собственост на Държавно ловно стопанство Балчик, като е бил база за интензивно развъждане на дивеч,  но после е отдаден на концесия. Предните концесионери са го използвали основно за лов на диви прасета. От  две години концесионер е  бизнесмен от София, който е родом от добричкото с.Бенковски. Неговото име е Рехджан Низан.  Паркът е изцяло заграден, разказва Мартин Петков, главен отговорник на стопанството, където работят общо четирима души. Те имат грижа за изхранване на животните и поддържане на средата. Най-многобройни са дивите прасета - около 300, муфлоните (дивите овце) са около 200, толкова са и елените -лопатари , сърните са между 50 и 60. Има също така коне, камерунски и холандски кози, зайци, яребици, фазани, пауни и всички те съжителстват мирно и тихо. За да се запази естественият прираст и спокойствието в парка, глиганите са отделени на площ от 700 дка, защото са всеядни и унищожават новородените на лопатарите и муфлоните.
За изхранването на животните  са монтирани електронни хранилки, заредени предварително, които на определен час пускат храна, има солища, има и голямо количество камери, с които се следят както животните, така и евентуалните нарушители. За сега такива не са засечени, доволни са домакините.  
Искаме хората, които ще посещават това място да видят животните в естествената им среда, а не в малкото пространство на една зоологическа градина, казва Мартин Петков и допълва, че гледката от най-високите части на парка също си заслужава.
Интересът е изключително голям, има много запитвания от страна на желаещи да посетят мястото, разказва Мартин Петков. Първоначалната идея е била хората да се разхождат сами сред природата, но опитът показал, че насечената местност и множеството скали и пещери могат да станат заплаха най-вече за любителите на екстремни селфита. Затова без водач не допускат никого в парка.
Разходките пеш са по два маршрута -дълъг и къс. Възможно е човек да обходи парка с кон или каруца, но това ще стане на по-късен етап.
Посещенията започват от паркинга  пред мангановата мина в с. Църква, откъдето със собствен превоз - джип туристите биват извозвани до входа на парка, а там  продължават или пеша, или с коне, или с каруци. Цените са 24 лв. за възрастен, 12 лв. за ученици и пенсионери и безплатен достъп за деца до 7 г.
Навремето в тази част на Добруджа е имало огромно количество пъдпъдъци, но перките на ветрените генератори са ги прокудили, не пропуска да отбележи Мартин Петков. И още със задоволство разкрива, че докато преди години това са били ловни полета, то сега г-н Низан не иска в Екопарка да се внасят пушки. Това пък прави животните спокойни,  те не се плашат от  хората, дори търсят контакт с тях.
Това, което предстои е да бъдат проучени предпочитанията на хората, за да им бъде максимално интересно. Поставени са доста пейки и масички за отдих, има седем вишки за наблюдение на дивеч, които ще бъдат дооборудвани, за да се ползват и в зимни условия.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Стефан Калев
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Част от Дамбата в Балчик вече е обновена, активната работа продължава (ВИДЕО)
Част от Дамбата в Балчик вече е обновена, активната работа продължава (ВИДЕО)
Рибарски съвет за Никулден – карагьоз на скара и ароматна рибена чорба (ВИДЕО)
Рибарски съвет за Никулден – карагьоз на скара и ароматна рибена чорба (ВИДЕО)
Започва „Благотворителна Коледа“ 2019 в община Генерал Тошево
Започва „Благотворителна Коледа“ 2019 в община Генерал Тошево
Обновяват възлови улици и пътища в община Балчик по европроект (ВИДЕО)
Обновяват възлови улици и пътища в община Балчик по европроект (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика