Станишев към левите лидери: Ще дадем Нов социален договор на Европа

21.02.2019 г. 10:50:55 ч.
/
Станишев към левите лидери: Ще дадем Нов социален договор на Европа
Дни преди предизборния конгрес на ПЕС на 22 и 23 феруари в Мадрид, лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев се обърна с писмо до левите лидери, в което очерта посланията на кампанията за евровота. В него той посочва, че пред левицата отново се изправя историческа задача: подобно на социалдемократическия консенсус, който вдига на крака Стария континент след Втората световна война, днес отново е на дневен ред възстановяването на Европа на равенството и справедливостта.

„Вярвам, че ние, европейските социалисти, имаме историческата мисия да върнем вярата на хората в мечтата за споделена свобода, мир и просперитет – основополагащите ценности на Европейския съюз. Нашата мисия е да дадем силно лидерство и посока на Съюз, който е загубил социалната си физиономия.

Европейският съюз не може да има бъдеще, в което се отнася към гражданите като към потребители; заменя свободи в името на недоказана сигурност; подменя демокрацията и върховенството на закона заради политическа стабилност; третира здравеопазването като стока, а не като основно право; вижда кохезионните фондове като инвестиции за големи компании; съди гражданите на базата на това колко имат, а не какво правят.

Европейският съюз не може да има бъдеще, ако хората продължават да работят денонощно, но не могат да си позволят отопление на домовете си; децата нямат достъп до добро образование, здравеопазване или здравословно хранене. Модерното робство има много лица – не е научна фантастика, а нещо съвсем истинско и осезаемо за много европейски граждани в 21-ви век.

Няма как да приемем всичко това. Хората не са и не могат да бъдат „ресурс“, а личности с право на работа и достоен живот.

Ето защо, нашата мисия е историческа. Предстоящите избори са исторически. На карта са поставени основите на политиката, възприятията за добро и зло, справедливост и несправедливост“, пише Станишев в писмото си.

Той припомня, че форумът ще приеме предизборния манифест на ПЕС - Нов социален договор за Европа – политическата платформа, която според лидера ще преобрази Европа след изборите през месец май. "В Мадрид ще стартираме и кампанията на общия ни кандидат Франс Тимерманс. С този силен манифест, а и с нашия кандидат, вярвам, че влизаме в предизборната битка добре подготвени", добавя Сергей Станишев.
"Ние, социалистите и демократите, сме политическата сила, която може да постигне радикална промяна на европейско ниво. Ние сме тези, които работят за променена Европа, за подобряването на условията на всички, а не само за привилегированите. Оставаме верни на ценностите, като морален пътеводител в бързо променящия се свят. Ние сме от една страна на барикадата с мечтата за свобода, мир и просперитет, със стремежите и правата на хората. Ние се обявяваме против националния егоизъм, разделенията и популизма. Против страха и лъжите. Не сме за справедливост, солидарност и надежда“, заявява лидерът на европейската левица и посочва разделителните линии с десницата:

„На фона на нарастващото обществено недоволство, ЕНП прегърна популизма и амбицията на крайнодесните да достигнат властта. Коалициите между традиционната десница и националистите в Европа са абсолютно неприемливи.

Класическата десница хвърли тежестта на икономическото възстановяване върху обикновените граждани, обърна гръб на хората, като пренебрегна техните нужди и облагодетелства привилегированите.

Всичко това е благоприятна почва за националисти и крайнодесни. Но те само посочват проблемите, без да предлагат решения. Концепцията за Европа на нациите е всъщност Европа на агресивните национализми и всички добре знаем накъде води този път.

От друга страна, десницата предлага Европа на няколко скорости, което служи като извинение за неравенствата между държавите членки и в крайна сметка между хората. За нас това е задънена улица.“

Президентът на ПЕС пише до левите лидери, че в Мадрид ще бъде дадено началото „на една тежка и вълнуваща кампания.“

„Залогът няма как да бъде по-голям. Вярвам, че ще изпълним успешно задачата да се преборим за социална Европа, такава, каквато всички искаме да бъде", казва той.
Снимка:m4.netinfo.bg

Коментирайте
Подобни новини
Президентът се срещна с енергетиците, призова за отхвърляне на либерализацията на пазара на ток
Президентът се срещна с енергетиците, призова за отхвърляне на либерализацията на пазара на ток
Парламентът отстрани Росен Желязков като председател
Парламентът отстрани Росен Желязков като председател
Служебният кабинет осигури пълния размер на „украинската помощ“ за земеделските стопани
Служебният кабинет осигури пълния размер на „украинската помощ“ за земеделските стопани
На 26 април започва изплащането на великденските добавки за пенсионери
На 26 април започва изплащането на великденските добавки за пенсионери



Яндекс.Метрика