Начало >Добруджа >Общество

Старата жп гара в Добрич да бъде прехвърлена за стопанисване на общината, предлагат съветниците от ГЕРБ

20.10.2018 г. 13:03:39 ч.
/
Старата жп гара в Добрич да бъде прехвърлена за стопанисване на общината, предлагат съветниците от ГЕРБ
Общинските съветници от ГЕРБ в Общински съвет град Добрич предлагат старата жп гара да бъде прехвърлена за стопанисване от държавата на общината. 
На предстоящата сесия на Общинския съвет, ще бъде разгледана внесената от тях докладна да се внесе искане чрез Областния управител на Добрич до Министъра на регионалното развитие и благоустройство за внасяне на предложение в Министерски съвет на Република България за безвъзмездно прехвърляне в собственост на Община Добрич на имотите, свързани със старата гара, които са частна държавна собственост.
В мотивите за искането, съветниците от ГЕРБ посочват, че искат с това решение да се продължи инициативата за обявяване на Добрич за „Град на Българската бойна слава“. 
Сградата на жп гарата е построена през 1910 г. и е свидетел на много исторически събития. При оттеглянето на румънските войски през паметната за Добрич 1916 г., когато румънците са принудени да напуснат пределите на Южна Добруджа, озверени че трябва да отстъпят, ден преди оттеглянето си, те пленяват невинни българи и ги затварят в чакалнята на гарата. На 03.09.1916 г., преди отстъплението си, румънските войски избиват 57 затворени пленници. Жп гарата е била свидетел и на друго трагично за историята на Добруджа събитие - тук са били натоварени онези добруджанци, които след това са откарани в концентрационните лагери в Молдова. Освен това, жп гарата е била важен комуникационен и логистичен център на войските от Трета българска армия по време на Освобождението на Добруджа през 1916-1917 г. През 1940 г. на тази жп гара са били посрещнати първите представители на гражданската администрация, която е трябвало да поеме управлението на Южна Добруджа  след подписването на Крайовския договор.
През 2017 г. пожар опустошава 600 кв. м окачен таван и изолация, както и 100 кв. м каменна облицовка от подлеза към жп гарата. Сградата на приемното здание е в окаяно състояние и ако не се предприемат действия по нейното възстановяване този символ от местно значение ще бъде безвъзвратно разрушен и изгубен като културно наследство.
С оглед на това, считаме, че ако собствеността на Приемното здание бъде прехвърлена на Община град Добрич, ще може да се предприемат ефективни действия по нейното възстановяване и опазване, се казва още в докладната.

Коментирайте
Подобни новини
Коледна работилница в Стария Добрич (ВИДЕО)
Коледна работилница в Стария Добрич (ВИДЕО)
Времето в сряда
Времето в сряда
Инж. Неделев: Асфалтират се само улици, по които вече е изключен старият водопровод
Инж. Неделев: Асфалтират се само улици, по които вече е изключен старият водопровод
  Покривът и учебните работилници на  Аграрната гимназия  ще бъдат ремонтирани
Покривът и учебните работилници на Аграрната гимназия ще бъдат ремонтираниЯндекс.Метрика