Стефан Спасов: Прави ми се добър театър с добри професионалисти и добра драматургия

13.09.2016 г. 11:40:02 ч.
/
Стефан Спасов: Прави ми се добър театър с  добри професионалисти и добра драматургия
Стефан Спасов е роден на 18 юни 1974 година в София. Завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" през 2000 г. в класа на проф. Снежина Танковска и Андрей Баташов, специалност  „Актьорско майсторство за драматичен театър”.
Снимал се е в няколко филма - американския екшън „Влакът на смъртта”, италианските „Сорая” и „Далида”, както и българския „Коледата е възможна” на БНТ. Изиграл е много роли в театъра, но зрителите го помнят най-вече като водещ на популярното телевизионно предаване „Минута е много”.
 

- Г-н Спасов, докъде стигнахте с постановката „Изневярата на Моцарт”? 
Тя е почти готова. Оставихме я почти завършена в началото на лятото и сега е готова. С една седмица репетиции, с добра кондиция от всички актьори. Надявам се, че ще започнем новия сезон с две успешни премиери. 
- На 13 октомври е „Изневярата на Моцарт”, комедия. Кого взехте да играе?
Това е една съвременна руска комедия за един композитор, който се изживява като съвременен Моцарт. Изгубил е вдъхновението си и кани своята млада муза - своята любовница, в апартамента, в който живее със съпругата си. Това е завръзката на пиесата. Ролята на композитора се изпълнява от Радомир Андонов. Досега не съм имал възможност да работя с него. И в „Тестостерон” не успяхме да работим заедно. Отдавна искахме да имаме тази среща и тази пиеса ни предостави възможност да работим заедно. Останалата част от екипа са Мария Гинкова, Мария Генова и Владимир Трендафилов.
- След „Изневярата на Моцарт” почва „Зорба гъркът”...
Идеята е „Зорба гъркът” да излезе преди „Изневярата на Моцарт”, но премиерата ще бъде във Варна. На 5 и 6 октомври във Фестивалния и конгресен център. В Добрич все още не сме уточнили кога ще бъде.
- Какво представлява пиесата? Адаптация ли е?
Това е драматизация по романа. Ние се придържаме по историята, която е разказана по романа на Казандзакис. Разказваме същата история с театрални средства.
- Кой ще играе Зорба гъркът?
Краси Ранков е в главната роля. Той е нашият Зорба. Почти целият състав на театъра е зает. Само Радомир Андонов не участва, защото неговата задача в другия спектакъл е голяма и тежка, а останалата част от трупата е в разпределението на този спектакъл. Освен познатите лица, публиката ще се запознае и с едно ново – на Стефан Сърчаджиев. Той е завършил НАТФИЗ, от класа на проф. Стефан Данаилов. Надяваме се, че ще има един зрелищен спектакъл. Вълнуващ, смешно-тъжен разказ за историята на Зорба гъркът, който е влюбен в живота.
- Защо продукция и на театър „Българан”?
Това е копродукция между добричкия театър и театър „Българан”. Затова и премиерата ще бъде първо във Варна, но това не е от такова голямо значение. И други спектакли на добричкия театър са се играли във Варна и във Фестивалния комплекс с успех. Но това е първата копродукция между двата театъра. Надявам се да сме взаимно удовлетворени от това сътрудничество и да сме удовлетворени от работата си и с други проекти.
- Идеята Ви е да създадете една по-специална визия на този спектакъл...
Имаме амбицията да бъде наистина зрелищно, да има една мултимедия отзад. Това, разбира се, често се използва в театъра. Не е наша измислица. Но мисля, че за атмосферата и внушението, въздействието на този текст и този спектакъл една такава видеопомощ ще бъде добре дошла.
- Кога Ви беше най-приятно да работите с трупата? При първия спектакъл, сега със Зорба или с Моцарт? 
С всеки един проект е приятно. Предизвикателствата – творческите, са различни. В първия спектакъл още не се познавахме. Там запознанството ни беше основното в работата. Сега се познаваме. Това от една страна е добре, a от друга - сетивата сякаш са притъпени от този факт. Но въпреки това отново ще имаме успешна работа.
- Подозрителният добруджанец се пита защо един млад талант като Стефан Спасов идва в Добрич. Защо си е зарязал живота в столицата?
Не съм го зарязал. Аз пътувам много. Просто това е един период сега в Добрич. Благодарение на директора на добричкия театър Иван Мандев, с когото работим прекрасно, аз съм отново тук. Не става въпрос за зарязване на други проекти, а за място, където могат да се случат много интересни неща. Този период е посветен на Добрич.
Предстои ми след това Бургас, Стара Загора и София до края на новия сезон, така че сега е моментът за премиерите в Добрич.
В Бургас предстои една премиера за камерна американска пиеса. Тя се казва „Бившата Мис от малкия град” с трупата на бургаския театър и една гостуваща актриса. В Стара Загора имаме амбицията да направим „Полет над кукувиче гнездо”. И в двата случая отивам само като режисьор.
- Играете ли в момента? 
Краси Ранков ме изкуши да играя и то в този проект, който репетираме в момента - в „Зорба гъркът”. Малко ми е непривично и актьорското ми участие ще бъде тук засега. В тази постановка аз играя писателя. Надявам се да стане интересен тандем. Не съм се срещал досега на сцена с Краси Ранков. Не сме имали шанса да работим заедно. Това е първата ни работна среща и е интересна, и предизвикателна за двамата.
- На какво ниво са репетициите?
Периодът „на маса” го минахме, вече сме на сцена.
- Не се ли притеснявате от това, че „Зорба гъркът” е добре известно представление като балет, като мюзикъл?
Напротив, това е нашият прочит на „Зорба”. А това, че  е известен не само не ни притеснява, а дори ни радва. Защото това ще повиши интереса на хората към нашия прочит, към нашия спектакъл, към нашата гледна точка, към нашия разказ за Зорба. Той е олицетворение на свободния човешки дух. Така че дали ще бъде направен със средствата на балета, или със средствата на театъра, „Зорба гъркът” е заглавие, което привлича. И това може само да ни радва.
- Имате ли слабост към комедиите, или просто така се случва?
Съвременната публика има слабост към комедиите. Разбира се, има комедии и комедии. Имам слабост към комедиите, в които има и драматични моменти. Жанровете днес са толкова смесени, че не може да излезе, според мен, чиста комедия или чиста драма. То е като в живота – нещата се редуват постоянно.
- Какво Ви се прави най-много? 
Тези неща, които предстоят, са ми достатъчно интересни. Особено „Полет над кукувиче гнездо”. Този сезон ще бъде пълен и ще бъде доста интересен. Това ми се прави. Прави ми се добър театър с добри колеги, амбицирани актьори, добри професионалисти и добра драматургия, която да ни срещне.
- Имате ли впечатления от добричката публика? В София бързо се изчерпват билетите за театър, а тук се играят по-малко представления.
Разбираемо е това, тук пазарът е по-малък. Затова и тази идея за копродукция беше много добра. Представлението да има по-дълъг живот, да се играе по-дълго. Да се играе във Варна, в други по-големи градове. Да има по – дълъг живот и в самия град. Сигурен съм, че и популярността на Краси Ранков ще помогне за това.
Имам впечатления от добричката публика. Аз съм гостувал и като актьор. Тук преди години играхме с Театъра на армията и със „Сълза и смях”, и с „Ритъм” – един спектакъл, който правихме с Андрей Баташов. Имам впечатления, но публиката в Добрич е същата като публиката на други места. Качественият спектакъл, професионализмът и отдадеността на актьорите винаги заразяват публиката. Дали е в Добрич, Варна или София – това няма никакво значение. 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика