Начало >Добруджа >Култура

Стоян Господинов:Ансамбъл "Добруджа" има прекрасни условия за работа (ВИДЕО)

22.02.2019 г. 10:28:27 ч.
/
Стоян Господинов:Ансамбъл "Добруджа" има прекрасни условия за работа (ВИДЕО)
През 2019 година ПФА“Добруджа“ ще отбележи 65-годишен юбилей. Водещите фигури в ансамбъла Стоян Господинов-главен художествен ръководител с 43- годишен стаж, Христо Христов-хореограф, който  е в ансамбъла от 1992 година и Живко Желев музикален ръководител и диригент с 36-годишен стаж са убедени във възможностите на артистите да съхраняват и развиват фолклора в Добруджа.
Според Стоян Господинов на този етап има изключително добри условия създадени от нашата община, за съхраняване, популяризиране и развитие на нашият български , в частност добруджански фолклор.Благодарение на нашата община ние останахме единствен професионален ансамбъл на територията на област Добрич. Още  от създаването му, искам да внеса яснота, че е започнало от 1952 година, но като съвкупност  от  хор, оркестър и танцов състав се явява на първи концерт на 10 октомври 1954 година. Нашият фолклор е преминавал през много перипетии, както  и ансамбъла, но благодарение на общината се е запазил. Радваме се през последните години на един възход на нашия ансамбъл, защото благодарение на колегите Христо Христов и Живко Желев и на всички артисти от ансамбъла успяхме да съхраним онова, което са ни предоставили предшествениците, да го обогатим и да го развиваме по най-добрият начин.
За добрите условия потвърждава и хореографът Христо Христов."Условията при които репетираме вече са прекрасни.За разлика от първите години вече имаме комфорт и за зимата като отопление   и през летния сезон срещу горещината имаме два климатика. Не можем да се оплачем от условия за работа, казва специалистът."Започнахме ремонт на залата за репетиции, циклихме дюшамето и го лакирахме. Старият лак се беше изтъркал и водата започна да прояжда пода. Благодарение на отзивчивостта на общината започнахме с тези сполучливи ремонти. Няма да спрем до тук предвиждат се ремонти на бани и тоалетни на първи етаж,  там също има проблеми. Условията на труд в ансамбъла несъмнено се подобряват.", изтъква не без задоволство главният художествен ръководител.
Той е  категоричен, че има концерти на сериозно ,високо ниво. Миналата година направихме концерт с ансамбъл „Филип Кутев“, с ансамбъл „Пирин“.Предните години с плевенския ансамбъл имахме съвместен концерт. През декември миналата година върнахме визитата на ансамбъл „Пирин“ в Благоевград с два чудесни коледни концерти. Това са сериозни изяви, мащабни поне публиката така ги определя.Неимоверно добре ни посрещна публиката в Благоевград. Сега започваме подготовка за мега-концерт на 24 март в НДК. Четирите ансамбъла „Странджа“-Бургас, „Загоре“-Стара Загора, пазарджишкия ансамбъл и „Добруджа“, ще представим фолклорните си области. Предстои ни и концерт на 3-ти март в Добрич.Имаме от сега заявени концерти в областта. Не успяхме есента да осъществим един проект през есента , ще го направим сега на пролет със“Странджа“ гр.Бургас. Ще бъде в летния театър. И най-вече ще се готвим за 65 годишен юбилей. Това е годишнина, която отбелязваме с широк отзвук сред нашите зрители.

Репортаж на Севдалина Сарандева и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Прекрасни деца съхраняват фолклорното наследство на България (ВИДЕО)
Прекрасни деца съхраняват фолклорното наследство на България (ВИДЕО)
Сестрите Мария и Слава Славови - с концерт в Добрич на 11 април
Сестрите Мария и Слава Славови - с концерт в Добрич на 11 април
Ценни вещи на Адриана Будевска пристигнаха в Добрич благодарение на кораба на антарктиците (ВИДЕО)
Ценни вещи на Адриана Будевска пристигнаха в Добрич благодарение на кораба на антарктиците (ВИДЕО)
Къщата музей „Адриана Будевска“ в Добрич - единствената на актриса в България (ВИДЕО)
Къщата музей „Адриана Будевска“ в Добрич - единствената на актриса в България (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика