Строителите искат среща с ОЛАФ, ще опровергават лъжи

12.11.2018 г. 09:01:28 ч.
/
Строителите искат среща с ОЛАФ, ще опровергават лъжи
Според бранша заради наближаващите избори има неприемливи медийни атаки,зад които прозират политически интереси.
Сайтове с неясно финансиране разпространявали фалшиви новини.
Камарата на строителите в България е изпратила писмо до Виле Итала - директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), с искане за незабавна среща
Според браншовата организация причината е разпространяването на подвеждаща информация, свързана с изразходването на европейски средства. Те били свързани с изпълнението на инфраструктурни проекти, финансирани с подкрепата на европейските фондове.
От камарата търсят директора на ОЛАФ в ролята на организация, създадена със закон, представляваща строителния бранш в страната.
И посочват, че в Централния професионален регистър на строителя са вписани близо 5100, включително чужди компании, в които са заети над 250 хиляди души.
От създаването си досега камарата и фирмите в нея винаги работили, спазвайки стриктно законите в България и европейските нормативи, казват още от браншовата организация. Усилията на строителите били насочени към създаване начестна и прозрачна конкурентна среда и ясни правила в бранша. А конкурсите и обществените поръчки се провеждали съгласно българското и европейското законодателство. Вярваме, че в нашата страна съществуват достатъчно институции, които работят добре и гарантират тяхната законност и прозрачност, казват от камарата.
Бизнесът посочва притеснението си, че с оглед на наближаващите европейски избори, които през 2019 г. съвпадат и с местните в България, се появили неприемливи медийни атаки, зад които прозират политически интереси.
Сайтове, наричащи себе си “разследващи”, а всъщност работещи на принципа на пощенската кутия, с неясно и непрозрачно финансиране, разпространявали публично фалшиви новини срещу водещи строителни компании, изградили едни от най-мащабните инфраструктурни проекти, големи работодатели и данъкоплатци.
Обвиненията срещу строителните фирми за некачествено изпълнение и непрозрачност на обществени поръчки прераснали в обвинения за злоупотреби с евросредства, за да преминат всички граници и да достигнат до зловещата манипулация за връзка с убийство на млада жена, водеща на тв предаване.
Въпреки бързата работа на следствените органи, довела до разкриването на това престъпление и задържането на извършителя, негативният отзвук в международен план към страната ни бе огромен, посочват от камарата.
Кулминацията в тази груба манипулация настъпила с внасянето на т.нар. петиция за независимо разследване и замразяване на еврофондовете, на сайта “Биволъ”. Това не била първата петиция с оклеветяващи и неотговарящи на истината твърдения на въпросния сайт.
Камарата на строителите счита, че всички договори по европейските програми са реализирани и приключили законосъобразно и под контрола и одита на българските и европейските институции.
Нееднократно, включително и на организирани съвместни събития с участие на представители на ОЛАФ, камарата декларирала желанието си за работно партньорство и намеренията си да противодейства на всички опити за злоупотреба и измами с европейски средства. И сега още веднъж заявява, че строителите са готови да съдействат на ОЛАФ и да гарантират правомерното използване на подкрепата на Европейския съюз.
От камарата допълват, че са авторитетна организация, член на Европейската федерация на строителната индустрия (FIEC). Представител на ръководството е вицепрезидент на организацията.
Разпространяването на фалшиви информации уронвало престижа на българския строителен бранш, подкопавало доверието в българските и европейските институции, увреждало имиджа на България.
Това била и причината да поискат среща с Итала, защото считат, че тя ще допринесе за изясняване на обективната истина.
Българските институции и строителният бранш полагали сериозни усилия за модернизирането и развитието на страната ни, която благодарение на европейската солидарност се променяла с всеки успешно реализиран проект, ставала по-красива и привлекателна за бизнес, инвестиции и за живеене.
Организацията била готова за съвместни инициативи, свързани с прозрачността при усвояването на европейските средства.
Източник:24 часа

Коментирайте
Подобни новини
Актуализират методиката на машините за гласуване
Актуализират методиката на машините за гласуване
Иран заплаши да преразгледа ядрената си доктрина
Иран заплаши да преразгледа ядрената си доктрина
ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за партизански тактики с договора с Боташ
ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за партизански тактики с договора с Боташ
ЦИК започва прием на документи за НПО наблюдатели на изборите
ЦИК започва прием на документи за НПО наблюдатели на изборите



Яндекс.Метрика