Начало >Добруджа >Общество

Студът не спря добричлии, протестът срещу по-висока цена на водата ще стигне до София (ВИДЕО)

14.01.2018 г. 12:43:31 ч.
/
Студът не спря добричлии, протестът срещу по-висока цена на водата ще стигне до София (ВИДЕО)
Въпреки големия студ стотици граждани на Добрич излязоха на протест срещу увеличението на водата   в Добрич .Протестиращите искат оставката на изпълнителния директор   на ВиК АД инж. Тодор Гикински  както и на целия борд на директорите. Те обявиха за лъжа обявеното увеличение с 4 стотинки. Цената на водата сега е 2.96 лева с ДДС, а обявеното увеличение е за 3.28 лева, това е  увеличение от 32 стотинки , изтъкна Майя Сапожникова  една от организаторките  на протеста.  Добричлии носеха  плакати :“С цената на водата ни вадите душата“,“ Мръсни или жадни?Трябва ли да избираме….“,“И една стотинка е много“, „Урок по математика  2.96  плюс 4 не е равно на 3.28“ и др. Още  през  първите петнайсетина минути  бяха събрани 105 подписа. Подписката,  която бе направена преди среща с инж.Гикински  на 6 декември миналата година достигна  тогава до 800 подписа.
Кметът Йордан Йорданов и зам.- кметът Боян Коларов  бяха сред гражданите за да подкрепят протеста."Апелирах не веднъж МРРБ да обърне внимание на  собствените си дружества.Трябва да има начин и ред  да се спре безразборното разковаване на улиците, които после ние оправяме", посочи Йорданов.  Той припомни, че преди два месеца се говореше дори за намаление на цената на водата. Граждани недоволстват и от плащането на  общата вода и смятат че  най-редовно плащат водата на некоректните  ползватели."Загубите по водопреносната мрежа на ВиК дружеството в Добрич възлизат на рекордните 85%. Загуби, които се налага отново ние да плащаме, изтъкна една от протестиращите. Протестът ще стигне до София, разбрали сме се с други водни дружества за  общ Ннационален протест , защото тук не ни чуват , обяви Майя Сапожникова. Шествието тръгна от Областа управа  по бул."25-ти Септември " и стигна до кръстовището с бул."Трети март".
В отворено писмо, което също бе прочетено пред събралите се граждани  и адресирано до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, омбудсмана, Комисията за енергийно и водно регулиране, областния управител на Добрич и до общината, се заявява твърда позиция против предложеното увеличение на цената на водата. В същото време качеството на водата е лошо и не се препоръчва за пиене, което налага всяко домакинство да отделя допълнителен финансов ресурс за закупуването на питейна вода от търговската мрежа. Ежемесечно към личните ни водомери се начисляват и допълнителни кубици от т.нар. общи водомери и сметките ни са изключително високи. С оглед на всичко това сме на мнение, че увеличението на цената на водата до 3.28 лв. е напълно неоснователно и социално непоносима", се посочва в писмото.

Репортаж на Стефан Калев и Севдалина Сарандева
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Туристи от Добрич и региона претърпяха лек пътен инцидент в Италия. Няма пострадали
Туристи от Добрич и региона претърпяха лек пътен инцидент в Италия. Няма пострадали
Комисия по заетост одобри анализа на  проучването  за нуждата от работна сила в област Добрич
Комисия по заетост одобри анализа на проучването за нуждата от работна сила в област Добрич
 Дежурна готовност за зимата в Добрич (ВИДЕО)
Дежурна готовност за зимата в Добрич (ВИДЕО)
Прогноза за времето в петък
Прогноза за времето в петъкЯндекс.Метрика