Начало >Добруджа >Общество

СУ „П. Р. Славейков“-Добрич – с най-високи резултати в областта по БЕЛ и математика след седми клас

29.06.2020 г. 14:53:51 ч.
/
СУ „П. Р. Славейков“-Добрич – с най-високи резултати в областта по БЕЛ и математика след седми клас
СУ „П. Р. Славейков“-Добрич е с най-високи резултати сред училищата в областта и по двата предмета – български език и литература, и математика, на националното външно оценяване след седми клас. Това съобщи за радио „Добруджа“ Любомир Тодоров – началник отдел „Организационно-методическа дейност и контрол“ в Регионално управление на образованието – Добрич.

Средният резултат по български език и литература в областта е 33.3 точки от 100 възможни. Това се очертава доста под средния за страната резултат, който към момента е все още прогнозен, обясни Любомир Тодоров.

С най-висок резултат сред училищата в областта е СУ „П. Р. Славейков“-Добрич – среден резултат 73,13 точки. Това се равнява на най-добрите резултати на софийска училища, което е сериозен успех за учениците и преподавателите, смята Любомир Тодоров. 15 ученици от СУ „П. Р. Славейков“ са постигнали над 90 точки по български език и литература.

Още 20 ученици в областта имат подобен успех.

Най-високия резултат – 97 точки, са постигнали Християна Ненкова и Габриела Господинова, и двете от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Добрич.

На второ място е Частно основно училище „Мария Монтесори“, в което седмокласниците са общо 8, а на трето е друго добричко училище – ОУ „Хан Аспарух“.

По математика отново СУ „П. Р. Славейков“ е на първо място в областта, със среден резултат от 54,76 точки. Следват ПМГ „Иван Вазов“ и ОУ „Христо Ботев“ – Добрич.

22,88 точки е средният резултат на седмокласниците в областта по математика, което също ще бъде под средното за страната.

Общо 9 ученици имат над 90 точки. Максималните 100 е постигнал Богдан Станев от СУ „П. Р. Славейков“. Елина Тодорова от СУ „Стефан Караджа“ – град Каварна пък е с 99.5 точки.

Резултатите от тези изпити са валидни за кандидатстване след седми клас. От 3 до 7 юли е срокът за подаване на заявление за участие в първия етап на класиране. Документи се подават само онлайн – лично или със съдействието на 4-те училища-гнезда в областта – ОУ „Христо Смирненски“ в Добрич, ОУ „Антим I“ в Балчик, ОУ „Йордан Йовков“ в Каварна и Професионална гимназия по техника и облекло „Дочо Михайлов” в Тервел. На 13 юли се очаква да излезе първото класиране, а до 16 юли е срокът за записване.

Коментирайте
Подобни новини
Вестник ГЛАС: Расте броят на заразените с ковид-19, върнаха част от мерките
Вестник ГЛАС: Расте броят на заразените с ковид-19, върнаха част от мерките
Три нови случая на коронавирус в област Добрич
Три нови случая на коронавирус в област Добрич
Мая Димитрова е новият стар председател на БСП-Добрич
Мая Димитрова е новият стар председател на БСП-Добрич
15 души - абитуриенти, работещи в детска градина и други  са новите случаи с COVID-19 в област Добрич
15 души - абитуриенти, работещи в детска градина и други са новите случаи с COVID-19 в област ДобричЯндекс.Метрика