Субсидии за животновъдите има, но няма кандидати да ги усвоят (ВИДЕО)

15.11.2018 г. 13:57:09 ч.
/
Субсидии за животновъдите има, но няма кандидати да ги усвоят  (ВИДЕО)
Информационната среща семинар на тема  „Хуманно отношение към преживни животни и проблеми при пасищното им отглеждане”  се проведе днес в Научно техническия съюз в  Добрич. Едва трима стопани проявиха интерес към семинара.
Ръководителят на Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ), офис Добрич – Маринела Георгиева, представи на малцината заинтересовани наредба номер 14, която касае хуманното отношение към преживните животни и по-конкретно свободното отглеждане на едри и дребни преживни животни, което трябва да е 160 дни в годината, от които 120 дни да са на паша, а 20 – в дворното пространство на стопанството.
Приемът на заявления за държавно субсидиране се намалява от три на един месец, затова стопаните, които желаят да получат средства, трябва да побързат, заяви Маринела Георгиева.
Свободното отглеждане на животни трябва да бъде спазено строго и пространствата определени като пасищни трябва да са оградени, каза експертът от Националната служба за съвети в земеделието. Субсидирането за една крава, която е над 24-месечна, е 42,71 евро, а за говеда, които са на над 6 месеца и са свободно отглеждани, е 54 евро, заяви Георгиева. Тя  смята, че сумите, които се отпускат, са достатъчно мотивиращи за новите стопани, но не може да си обясни, защо е толкова нисък интересът. Общо 13 са кандидатствалите за субсидиране животновъдни стопани.
Доктор Огнян Тодоров –  главен експерт в отдел „Здравеопазване на животните” към Областна дирекция по безопасност на храните(ОДБЗ), изказа мнение по темата за хуманното отношение към животните. Едно от важните условия към животинските производители е те да са регистрирани по чл. 137  от закона, по Наредба номер 44, заяви той. Друго особено важно условие, което се неглижира постоянно, е това за добрите гледачи на животните в стопанствата. Обектите се проверяват съответно за спазване на изискванията, но има и други – нормативни и документални, които също трябва да се спазват. Пример са дневниците – 9 на брой, които се попълват според редица ветеринарни изисквания, но затормозяват допълнително стопаните, според Огнян Тодоров. 

Текст и видео: Христина Карамфилова

Видео:


Коментирайте
Подобни новини
Председателят на ССА: Кооперирането ще е полезно за малките земеделски производители (ВИДЕО)
Председателят на ССА: Кооперирането ще е полезно за малките земеделски производители (ВИДЕО)
Проф. д-р инж. Мартин Банов: Поливното земеделие няма алтернатива, тенденциите са за възстановяване (ВИДЕО)
Проф. д-р инж. Мартин Банов: Поливното земеделие няма алтернатива, тенденциите са за възстановяване (ВИДЕО)
 Пчеломания ще се проведе от 28 до 30 май при строги мерки за безопасност
Пчеломания ще се проведе от 28 до 30 май при строги мерки за безопасност
3 месеца са нужни на превозвачите, за да възстановят нормалния ритъм на работа
3 месеца са нужни на превозвачите, за да възстановят нормалния ритъм на работаЯндекс.Метрика