Начало >Добруджа >Култура

Световни класики и български фолклор издадени за първи път от добричлията Слави Ганев (ВИДЕО)

19.11.2020 г. 17:34:05 ч.
/
Световни класики и български фолклор издадени за първи път от добричлията Слави Ганев (ВИДЕО)
Добричлията Слави Ганев е само на 30 години, но вече има издадени 8 книги – 4 преводни и 4 авторски. Всяка от тях, веднага след излизането си, се превръща в сензация на книжния пазар. Понякога има шокирани читатели, веднъж се стига до смъртни заплахи към писателя, но винаги има много доволни любителите на литературата. Слави Ганев е завършил ЕГ „Гео Милев“ в родния си град и „Право“ в Софийския университет, работи в столицата като програмист, но и занапред можем да очакваме още интересни идеи от него.

Началото е поставено през 2015 г., когато за първи път на български излиза един от шедьоврите на британската литература – „Дракула“ на Брам Стокър, 118 години след като ирландският писател дава на света един от най-разпознаваемите днес образи в киното и телевизията – на вампира от Трансилвания.

„Започнах превода на „Дракула“ без да имам уговорка с издателство. Бях чел книгата на английски и ми стана любима. Намерих единственото българско издание, което обаче пресъздава само около 1/3 от оригинала. Беше ми фиксидея книгата да стане достояние до българския читател такава, каквато е“, обясни Слави Ганев, който се срещна с екип на медийна група „Добруджа“ в книжарница „Хеликон“ в Добрич.

Той планира след няколко години да излезе ново издание на „Дракула“ на български, с повече бележки и илюстрации.

Любопитен факт е, че братът на Брам Стокър е бил генерал в английската армия, който по време на Кримска война е бил квартируван в Добрич, отбеляза Слави Ганев.

След „Дракула“, на родния пазар по идея и в негов превод за първи път на родния пазар се появиха и „Монахът“ на Матю Грегъри Луис, най-забраняваната книга в историята - „Мемоарите на една лека жена“ на Джон Клилънд, и първото издание на оригиналните приказки на братя Грим, които са предимно страшни и се различават много от познатото ни днес седмо издание, което е за деца. Най-правилният избор в живота ми до тук бе да преведа тази книга, сподели Слави Ганев.

След нея той се насочва към българския фолклор. Той е автор на „Български народни приказки“ – общо 100, което я прави най-голямата такава книга. Тя съдържа по 3-4 истории от всички 28 административни области на България. Първата му авторска книга има нещо общо с първата преводна – вампирите, които присъстват в истории от всички краища на страната. Вампирите са българско творение и ние сме ги измислили, смята Слави Ганев след работата си по тази книга.

Продължението й е „Български народни приказки от Македония“ – книга, заради чието заглавие Слави Ганев получава смъртни заплахи по имейл и фейсбук от непознати хора от северната ни съседка. Той обаче е по-огорчен от реакциите в България и незнанието, че това са наши приказки от земя, която е била българска.

Други книги, написани от него, са „Баба Марта и месеците“ и „Хитър Петър и Настрадин Ходжа“ – най-голямата книга за двата хитреци, в която има 352 истории за тях.

В момента Слави Ганев работи по роман в съавторство, който ще излезе догодина. Има още интересни идеи за книги, посветени на българския фолклор, включително и с народни приказки само от Добруджа.

Репортаж на Димитър Узунов и Петър Петров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Сестрите Мария и Слава Славови - с концерт в Добрич на 11 април
Сестрите Мария и Слава Славови - с концерт в Добрич на 11 април
Ценни вещи на Адриана Будевска пристигнаха в Добрич благодарение на кораба на антарктиците (ВИДЕО)
Ценни вещи на Адриана Будевска пристигнаха в Добрич благодарение на кораба на антарктиците (ВИДЕО)
Къщата музей „Адриана Будевска“ в Добрич - единствената на актриса в България (ВИДЕО)
Къщата музей „Адриана Будевска“ в Добрич - единствената на актриса в България (ВИДЕО)
Театър „Дея“ се готви за най-мащабния си мюзикъл досега
Театър „Дея“ се готви за най-мащабния си мюзикъл досега



Яндекс.Метрика