Светът е в по-добро състояние от всякога

10.08.2015 г. 15:50:09 ч.
/
Светът е в по-добро състояние от всякога
Ако слушаме новините и апокалиптичните прогнози на най-различни експерти, е разбираемо защо хората са на мнение, че светът е пълен с повече насилие и неравноправие от всякога.
Според икономиста Макс Роузър обаче в много отношения светът е в доста по-добро състояние, отколкото е бил преди, информираРойтерс.
Роузър, който работи в Оксфордския университет, изследва данни за стандарта на живот на хората в различите страни и през различните десетилетия, като прави графики и слайдове за сайта си OurWorldInData.org и своите 30 000 последователи в "Туитър".
Той обръща внимание на фактори като война, болести и бедност, които бележат спад, а същевременно продължителността на живота, осигуряването на храна и годините за обучение се повишават.
Оптимизмът му по повечето следени от него фактори се основава на данните, цитирани на сайта му. Той обаче не е положително настроен що се отнася до климатичните промени и правителствения контрол, които според него се влошават.
Някои от тенденциите, установените от анализатора, не са изненадващи - например продължителността на живот, но други факти като намаляването на смъртните случаи, предизвикани от насилие, вероятно са по-малко очевидни в свят, в който е по-вероятно в новините да влезе нападение, при което е убит един човек, отколкото ваксина, спасяваща милиони.
Роузър е на мнение, че прекалено много анализи се съсредоточават върху най-скорошните тенденции, поради което не съумяваме да видим по-голямата картина, която (с някои изключения) е доста по-положителна - големите промени настъпват благодарение на ваксините, по-доброто изхранване и икономическия растеж.
Смъртните случаи от малария, която според Роузър може би е предизвикала най-голяма смъртност в човешката история, например намаляват в абсолютно изражение от 2004 г., въпреки че населението на света продължава да расте.
Производството на храна върви в крачка с растежа на населението, като гладът и недохранването намаляват. Това явление се дължи на развитието на технологиите и иновациите, позволяващи на селското стопанство да произвежда повече.
Нарастващото икономическо неравенство е източник на безпокойство в Западния свят и с право, отбелязва Роузър. В страни като Индия и Китай обаче милиони хора са избегнали бедността в селските райони и са се присъединили към градската средна класа, което е довело да огромно намаляване на неравенството в световен мащаб.
Източник: БТА, Ройтерс    
 
Снимка:telegraph.co.uk
Източник:Vesti.bg

Коментирайте
Подобни новини
Граждани на Неапол се жалват в съда от тормоза от нощния живот
Граждани на Неапол се жалват в съда от тормоза от нощния живот
В Гърция свалят цените на великденски стоки
В Гърция свалят цените на великденски стоки
От IT специалист до готвач: Украйна започна мащабна кампания за доброволци в армията
От IT специалист до готвач: Украйна започна мащабна кампания за доброволци в армията
Столтенберг: Военната помощ за Украйна не закъсня, но забавянето ѝ имаше последици
Столтенберг: Военната помощ за Украйна не закъсня, но забавянето ѝ имаше последици



Яндекс.Метрика