Начало >Добруджа >Криминални

Съдят двама младежи за пазаруване с чужди банкови карти и 52-годишен мъж за пране на пари

25.02.2019 г. 13:12:20 ч.
/
Съдят двама младежи за пазаруване с чужди банкови карти и 52-годишен мъж за пране на пари
В Окръжен съд - Добрич започна дело срещу двама младежи, обвинени в неправомерно ползване на данни от чужди банкови карти и мъж, подведен под отговорност за пране на пари. Подсъдими са 21-годишният Н.Г. от София, 23-годишният Д.Д. от Добрич и неговият баща -  И.Д., на 52 години.
         Срещу двамата младежи е повдигнато обвинение за това, че в периода септември - октомври 2013г., при условията на продължавано престъпление, са пазарували онлайн, като използвали номерата на банкови карти, издадени от банки в Канада и САЩ, без съгласието на титулярите им. Прокуратурата твърди, че подсъдимият столичанин е направил две поръчки на обща стойност 3356.28 лева, а добричлията пет - на стойност 2455.58 лева. Поръчвани били преносими компютри, часовници, смартфон, периферия за компютър и др.
         Младежът от Добрич е подведен под отговорност и за това, че от 12 до 13 октомври 2013г., на преносимия си компютър, през програмата Скайп, е съхранявал и предоставил на друго неустановено до момента лице информация за номерата на 34 валидни банкови карти и данни за титулярите им.
         Срещу третия подсъдим е повдигнато обвинение за пране на пари. Прокуратурата твърди, че той е получил два парични превода в общ размер на 943 лв., за които е предполагал, че са придобити чрез престъпление. 
         Според обвинителния акт подсъдимите младежи се запознали в интернет и започнали често да общуват. Добричлията имал достъп до сайт, от който вземал данни за кредитни карти на различни лица от чужбина и с тези данни пазарувал онлайн. Под въздействие на разговорите си с него и споделено от други потребители в мрежата, софиянецът решил да направи същото. При поръчките той използвал данни на платежни инструменти, до които получил достъп чрез интернет от неустановено при разследването лице. Към датата на извършване на престъплението той е бил непълнолетен, но според прокуратурата е можел да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си.
         Държавното обвинение твърди още, че бащата на младежа от Добрич е знаел, че синът му има достъп до незаконни средства, защото в дома им се получавали скъпи стоки, за които младежът не разполагал с пари, тъй като бил ученик. От разговор със сина си мъжът разбрал, че той има достъп до данни за кредитни карти на чужденци и с тези данни може да се пазарува чрез интернет. Разбрал още, че в сайтовете за електронна търговия съществува опция за отказ на доставката, при която парите, заплатени за покупката се възстановяват по сметка на клиента. Синът му обаче нямал собствена банкова сметка, нито банкова карта, по която можел да получава средства от отказани поръчки. Бащата предоставил данните от собствените си банкови сметки и му разрешил да ги използва. Според обвинението впоследствие към сметките на бащата били насочени 943 лв., придобити от отказани поръчки.
         Разследването на деянията започнало, след като от електронния магазин, от който младежите пазарували, забелязали, че поръчаната стока се заплащала чрез банкови карти, собственост на чужди граждани, след което се доставяла на едни и същи адреси в Добрич и София.
         Производството е образувано по обвинителен акт на Софийска градска прокуратура, но се гледа в Добрич, защото повдигнатите обвинения срещу двамата добричлии са по-многобройни и по-тежки.
         Делото срещу тях ще се гледа задочно, тъй като двамата са напуснали страната, няма данни за завръщането им и местонахождението им е неизвестно. В задочното производство те ще бъдат представлявани от служебни защитници.
         Процесът ще премине по общия ред, с разпит на всички свидетели и вещи лица. Следващото съдебно заседание  е насрочено за 22 март 2019г., от 10.00 часа.

Коментирайте
Подобни новини
Вкараха в психодиспансера мъж, гонил без причина непълнолетно момче в Добрич
Вкараха в психодиспансера мъж, гонил без причина непълнолетно момче в Добрич
Мъж е бил обгазен при пожар в апартамент в Добрич
Мъж е бил обгазен при пожар в апартамент в Добрич
Млада жена е задържана за шофиране след употреба  на амфетамин и метамфетамин
Млада жена е задържана за шофиране след употреба на амфетамин и метамфетамин
Задържаха мъж за притежание на канабис и амфетамин
Задържаха мъж за притежание на канабис и амфетамин



Яндекс.Метрика