Начало >Добруджа >Общество

Съкращават 4 паралелки в Добрич. ЕГ „Гео Милев” иска да обучава екскурзоводи (ВИДЕО)

21.02.2019 г. 13:34:01 ч.
/
Съкращават 4 паралелки в Добрич. ЕГ „Гео Милев” иска да обучава екскурзоводи (ВИДЕО)
За поредна година броят на подадените заявки за паралелки от училищата е доста по-голям от това с което разполага община град Добрич като брой ученици. Миналата година бяха минус 140, тази са минус 240 съотнесено към заявените паралелки, съобщи началникът на РУО-Добрич Жоро Тошков на заседание на Областната комисия по заетост, на което бе обсъден план-приемът за учебна година 2019/2020 година. Тошков уточни, че това е благоприятният вариант ако тази учебна година завършват 100% от децата. Знае се, че за област Добрич процентът никога не е 100, а варира около 75. За да се намали недостигът предложението на РУО е да отпаднат паралелки в четири училища в Добрич. Едното от тях е Езикова гимназия “Гео Милев”, която от новата учебна година да има една немска паралелка по-малко. Във Финансово-стопанската гимназия “Васил Левски” ще отпадне паралелка “Данъчна и митническа администрация”. СУ “П. Р. Славейков” няма да има прием по предложената нова професионална паралелка “Екскурзовод”. План-приемът предвижда и една паралелка по-малко в Професионалната гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост. С направените промени недостигът спада на 120 ученици, обясни Тошков. Той обаче съобщи, че
вчера от ЕГ “Гео Милев” е постъпило предложение на мястото на предвидената да разкриване немска паралелка, да бъде разкрита професионална паралелка “Екскурзовод”.
 
Според зам. кмета на Добрич д-р Емилия Баева такава паралелка е нужна да Добрич. Дали да бъде в Езикова гимназия или някъде другаде, аз мисля, че това е нужна професия за нашия град, посочи Баева. По думите й предложението на ЕГ, макар и късно внесено, е много уместно. Според нея е важно как да бъде рекламирана тази професия и да има желаещи кандидати за нея.
Наясно сме, че броят на учениците намалява, но ние трябва да се съобразим  с това кои училища успяват да си направят приема. Дефакто с това предложение, което правите, намаляваме броят на паралелки в училища, които са ги пълнили. Има училища, които не успяват да си реализират паралелките, а им давате повече, посочи д-р Баева.
 
В защита на предложението на Езикова гимназия се изказа Герман Германов, като представител на БТТП. За поредна година се опитваме с административни мерки да ограничим желанието на децата и родителите. За поредна година ще се убедим, че това не работи. Няма как да накарате дете да отиде в професионална паралелка и да учи професия, по която не иска, при положение, че е решило да се занимава с езици, коментира Германов. По думите му не е важно с какви оценки влизат, а с какви излизат и как се реализират след това.
 
На заседанието днес предложението бе предложено на гласуване, като мнозинството от членовете го подкрепиха. Така становището ще бъде изпратено в МОН, което трябва да вземе окончателното решение.
Стана ясно, че предложените в план-приема паралелки в областта са 60, като в Добрич са 36, в община Тервел са 7, в общините Балчик, Генерал Тошево и Каварна – по 4, в община Добричка – 3, по една в Крушари и Шабла. Към 6 февруари броят на децата, които се очаква да завършат в областта е 1368, но до Националното външно оценяване броят ще намалее още, подчерта Жоро Тошков.
31 март е срокът за утвърждаване на план-приема, като на 7 март документът ще бъде дискутиран в МОН. 
 
По втора точка от дневния ред директорът на дирекция „Регионална служба по заетост“ – Варна, Божидар Михайлов представи пред членовете на Комисията състоянието на безработицата в област Добрич за 2018 г., като отчете, че това са най-ниските регистрирани нива на безработица от 2008 г. досега. Михайлов отчете и положителния ефект на програмите за заетост, по които работят Бюрата по труда и подчерта, че в област Добрич през миналата година на първичен пазар са се реализирали над 7800 души.
Особен акцент Михайлов постави на стартиралото трето по ред и първа за 2019 г. анкетно проучване на потребностите на работодателите от Агенцията по заетостта, като апелира към представителите на работодателски организации за по-висока активност от страна на бизнеса в проучването.
Работодателите, както и при предните анкети, ще имат възможност да попълнят онлайн анкетен формуляр, в който да посочат от какви специалисти със средно и висше образование ще имат нужда, както и какви са потребностите им от работници без специална квалификация и кадри, притежаващи специфична правоспособност. Те ще могат да посочат и кои са най-необходимите умения, които трябва да притежава търсеният от тях персонал. Получените резултати за потребностите на бизнеса и администрацията ще очертаят нуждите им от работна сила през следващите 6 месеца. Чрез проучването анкетираните могат да посочат и очакванията си за необходимите им специалисти с висше и средно образование след 3 до 5 години. Набраната информация ще се използва при определяне на приоритетите на областната и националната политика в сферата на образованието, обучението и насърчаване на заетостта.
Анкетният формуляр ще може да се попълва до 22 март 2019 г. и може да бъде намерен на следния линк: http://survey.az.government.bg/index.php/535847. 
 
Репортаж на Михаил Добромиров и Петър Петров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето в петък
Прогноза за времето в петък
ОИЦ-Добрич се включи в провелата се днес трудова борса в сферата на туризма
ОИЦ-Добрич се включи в провелата се днес трудова борса в сферата на туризма
Ученици от Добрич се запознаха с трудовите правоотношения по време на лекция в Окръжен съд
Ученици от Добрич се запознаха с трудовите правоотношения по време на лекция в Окръжен съд
50 фирми на „Пчеломания” от днес до събота в Добрич (ВИДЕО)
50 фирми на „Пчеломания” от днес до събота в Добрич (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика