СЗО рязко зави и препоръчва носене на маски

06.06.2020 г. 11:13:10 ч.
/
СЗО рязко зави и препоръчва носене на маски
Световната здравна организация рязко промени отношението си към препоръките за използване на предпазни средства и най-вече на носенето на маски, като публикува нови разпоредби, в които съветва това да се прави в случай на силно разпространение на новия коронавирус и ако е трудно да се поддържа физическа дистанция.
СЗО съветва правителствата да насърчават обществеността да носи маски.
Препоръките са за използването на маски в обществения транспорт, в магазините и на други затворени или често посещавани места. Препоръката се отнася е за лица над 60 години и лица с предишни и хронични заболявания, когато не могат да осигурят за себе си физическа дистанция.
СЗО подчертава, че маската не трябва да създава измамно чувство за защита. "Съветваме правителствата да насърчават хората да носят маски, и то маски от плат, т.е. немедицински маски", каза в интервю за Ройтерс водещият технически експерт на СЗО по Ковид-19 Мария ван Керкхов. По думите на Керкхов организацията разполага с нови научни открития.
Сега имаме доказателства, че ако това се прави по правилния начин, то може да осигури бариера... за потенциално заразни капчици", каза и Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от ТАСС.
В началото на епидемията СЗО не препоръча носенето на маски и нееднократно излизаше с изявления, че маските не предпазват от заразата. В началото на април Световната здравна организация промени курса и подкрепи инициативите на правителствата да изискват или да насърчават носенето на маски на обществени места, но това не беше изказано като препоръка, а нейното обмисляне отне два месеца. 
Нееднозначно и най-вече непоследователно е поведението на Световната здравна организация в условията на пандемията от новия вирус, с което тя си спечели критика от много страни. Особено остри в критиките си бяха САЩ в лицето на Доналд Тръмп, като президентът дори обяви, че спира финансирането на организацията. Дори и президентът на Бразилия Жаир Болсонаро заплаши, че ще напусне организацията след критиките за бързото разхлабване на мерките в южноамериканската страна, която се очертава като следващото голямо огнище на COVID-19 в света.
У нас на 30 март здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед за задължително носене на маски на обществени места. Само 14 часа по-късно, на следващия ден сутринта, заповедта бе отменена с аргумент обществените настроения и липсата на консенсус по въпроса. На 11 април обаче заповедта за задължително носене на маски на обществени места бе отново издадена, а на 1 май бе отменено изискването за маски на открито. В момента е валидна само препоръка. 
 
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
ЕК зове за закрила на сезонните работници
ЕК зове за закрила на сезонните работници
"Цирк дьо Солей" отново на сцена след фалита
"Цирк дьо Солей" отново на сцена след фалита
Мащабна хакерска атака срещу социалната мрежа Туитър
Мащабна хакерска атака срещу социалната мрежа Туитър
"Можем" на Заев спечели изборите в Република Северна Македония
"Можем" на Заев спечели изборите в Република Северна Македония



Яндекс.Метрика